Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023 – Σε ποιο σχολείο

0
1176

Το θρίλερ με την ημερομηνία των εκλογών έλαβε τέλος και επίσημα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εκλογές 2023 θα γίνουν στις 21 Μαΐου και η διαδικασία για να μάθεις «πού ψηφίζεις» στις εκλογές 2023 είναι ίδια με την εκλογική αναμέτρηση του 2019.

Ημερομηνία εκλογών 2023Πότε οι δεύτερες

Αν και πολλά είχαν ακουστεί, τελικά οι εκλογές 2023 θα γίνουν οι πρώτες την Κυριακή 21 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής του Κωνσταντίνου και Ελένης.

Αν δεν καταφέρει το πρώτο κόμμα να κάνει κάνει κυβέρνηση συνεργασίας, τότε πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αυτές θα γίνουν – κατά πάσα πιθανότητα – στις 2 Ιουλίου. Έπειτα, θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί μία συγκεκριμένη διαδικασία, μέχρι να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Πού θα δεις «πού ψηφίζω» στις εκλογέςΠοιο σχολείο

Απλά, χωρίς δύσκολα στοιχεία και χωρίς να ανατρέχεις σε εκλογικούς καταλόγους, μπορείς να βρεις ακριβώς πού ψηφίζεις πολύ γρήγορα.

Η διαδικασία είναι απλή και είναι παρόμοια με αυτή του 2019.

Αρχικά πρέπει να πατήσεις ΕΔΩ στο ypes.gr.

Στη συνέχεια, όπως θα δείτε, στην παρακάτω εικόνα, θα πρέπει να συμπληρώσετε κάποια στοιχεία.

Ολόκληρο χρειάζεται το Επώνυμο και το έτος γέννησης, από τα υπόλοιπα, χρειάζεται μόνο τα 2 πρώτα γράμματα.

  1. Επώνυμο
  2. Όνομα
  3. Όνομα Πατέρα
  4. Έτος Γέννησης
  5. Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)

Για ακόμα πιο γρήγορα, μπορείτε απλά να βάλετε τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό, αν τον γνωρίζετε.

Πατώντας το κουμπί αναζήτηση, θα βρείτε όλα τα στοιχεία σας, όπως και το σχολείο, όπου θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Προς το παρόν το συγκεκριμένο πεδίο είναι κενό.

Το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές 2023

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Πότε διαλύεται η Βουλή

Όπως φαίνεται οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν μέχρι την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου ή την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου.

Στη συνέχεια θα διακόψει τις εργασίες της για τις ημέρες του Πάσχα και θα ανοίξει ξανά τις εργασίες της στις 24 Απριλίου.

Η Βουλή πρέπει να διαλυθεί από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής αναμένεται να θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Πότε θα μάθουμε όλους τους υποψήφιους

Έως τις 2 Μαΐου κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του.

Πότε θα γίνουν οι διερευνητικές επαφές

Στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σε μάξιμουμ εννέα ημέρες, σε μίνιμουμ τρεις, θα διαπιστωθεί (εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) πως είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αμέσως μετά η Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, πράγμα που δεν θα συμβεί με τίποτα.

Πότε η προσωρινή κυβέρνηση

Στα τέλη δηλαδή του Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της

Τι θα γίνει μετά τις δεύτερες εκλογές

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου. Την επόμενη μέρα θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του.

Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας κοκ.

Θα αναλάβει κανείς όμως, την ευθύνη τρίτων εκλογών, τρεις εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 30 Ιουλίου.

Τι σημαίνει εκλογές με απλή αναλογική

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών δεν απαιτείται μόνο εκλογικό ποσοστό πάνω από 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και κάποιο μικρότερο, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Η απλή αναλογική καθιστά δύσκολη τη μονοκομματική πλειοψηφία, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα μπορεί εύκολα να αγνοηθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδίως όταν στα τελικά αποτελέσματα προηγείται με μεγάλη διαφορά.

Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 προβλέπει κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Επίσης, προβλέπει υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση.