Κοινωνικός Τουρισμός 2024: ΕΔΩ η αίτηση στο gov.gr με ΑΦΜ

0
3119
koinonikos tourismos 2024 aitisi gov afm
Η αίτηση στον κοινωνικό τουρισμό 2024 με ΑΦΜ

Ήρθε η ώρα για αίτηση στο gov.gr για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2024», με το οποίο 300.000 δικαιούχοι θα λάβουν voucher για φθηνές διακοπές τόσο μέσα στο καλοκαίρι όσο και τον Χειμώνα.

Οι επιδοτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024 έχουν μεγάλες αλλαγές, θα γίνουν με μοριοδότηση και θα αφορούν τόσο διανυκτερεύσεις όσο και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του κοινωνικού τουρισμού 2024 ανοίγει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στις 18.00 το απόγευμα, και θα γίνει με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των δικαιούχων. Φυσικά υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληροίτε.

ΕΔΩ η αίτηση για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να μπείτε την ημέρα που ανοίγει ο ΑΦΜ σας, (βλέπε παρακάτω) και θα πρέπει να έχετε τους κωδικούς taxisnet.

Αρχικά ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να μπειτε στην πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ)

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πότε ανοίγει το gov.gr με βάση τον ΑΦΜ

Τη Δευτέρα 3/6 και την Τρίτη 4/6 αίτηση κάνουν όσοι ΑΦΜ λήγουν σε 0

Την Τετάρτη 5/6 και την Πέμπτη 6/6 αίτηση κάνουν όσοι ΑΦΜ λήγουν σε 1

Την Παρασκευή 7/6 αίτηση κάνουν όσοι ΑΦΜ λήγουν σε 2,3,4

Το Σάββατο 8/6 αίτηση κάνουν όσοι ΑΦΜ λήγουν σε 4,5,6

και την Κυριακή 9/6 αίτηση κάνουν όσοι ΑΦΜ λήγουν σε 7,8,9

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησηςΤα κριτήρια

Δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (ανεργία άνω των 12 μηνών) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 € για τους άγαμους, τα 24.000 € για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, συμμετοχή για πρώτη φορά) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Τι δικαιούνται όσοι επιλεγούν για την επιδότηση

Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2024» θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές (voucher).

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο (σύζυγοι, τέκνα, συνοδοί ΑμεΑ) ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (πλην Σποράδων) μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο και για τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα. Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Πώς ενισχύονται περιοχές που δοκιμάζονται από διάφορες αιτίες π.χ από φυσικές καταστροφές;

  • Φέτος, επιπλέον των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας και του Έβρου, προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων) στο ειδικό καθεστώς των 12 διανυκτερεύσεων εντελώς δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) και αυξημένης επιδότησης 20% για όλο το χρόνο για τους παρόχους των περιοχών.
  • Επίσης, σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή).