Άδεια γάμου ΕΔΩ στο gov.gr: Δικαιολογητικά για έκδοση

0
109
adeia gamou gov ekdosi
Πώς η έκδοση άδειας γάμου στο gov.gr

Το gov.gr μεγαλώνει και πλέον μέσα στο 2024 θα μπορούν οι πολίτες να εκδώσουν άδεια γάμου, βάπτισης, διαζυγίου Online, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν στην Εκκλησία της Ενορίας τους.

Η άδεια γάμου, λοιπόν, θα βρίσκεται σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στο gov.gr και θα λειτουργήσει μέσα στο 2024.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για το λανσάρισμα της εφαρμογής.

Για να την εκδίδετε χωρίς κωλύματα και ταλαιπωρία θα μπαίνετε ΕΔΩ.

Πώς θα βγαίνει μέσω gov η άδεια γάμου

Την εφαρμογή, σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου, θα διαχειρίζονται οι Μητροπόλεις.

Η υποδοχή και η διεκπεραίωση των αιτήσεων των πολιτών θα γίνεται ηλεκτρονικά, τόσο για τον γάμο όσο και η βάπτιση.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μελετά μετά την τέλεση του μυστηρίου όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια των δήμων να εκτελούνται αυτόματα και οι ενδιαφερόμενοι να ειδοποιούνται είτε μέσω SMS στο κινητό τους ή με μήνυμα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση σχετικά με το πιστοποιητικό που έχουν ζητήσει.

Συγκεκριμένα, τα μέχρι τώρα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία αναμένεται να απλοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους είναι η έκδοση άδειας γάμου και βάπτισης, η αίτηση τέλεσης γάμου, η καταχώρηση τελεσθέντος γάμου και βάπτισης, η δήλωση στο ληξιαρχείο και για τα δυο μυστήρια, ενώ ψηφιακά θα γίνεται και η ενημέρωση μερίδας στο δημοτολόγιο για γάμο και βάπτιση, αντίστοιχα. Σε αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα προστεθεί και η έκδοση πιστοποιητικού τέλεσης θρησκευτικού γάμου και βάπτισης, ενώ ψηφιακά και με ένα κλικ προβλέπεται να γίνεται και η έκδοση πιστοποιητικού λύσης γάμου (αντικατάσταση του σημερινού διαζευκτηρίου).

Τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας γάμου

*Αναγγελία γάμου. Συντάσσεται με ελληνικά γράμματα και δημοσιεύεται σε εφημερίδα της αρεσκείας σας. Δεν απαιτείται η ακριβής ημερομηνία γάμου, αρκεί η δημοσίευση να γίνει 15 ημέρες πριν από το γάμο και λιγότερο από 3 μήνες πριν, ώστε η αναγγελία να θεωρείται έγκυρη. Τα στοιχεία που χρειάζεται να δώσετε είναι τα ονοματεπώνυμα σας, τα ονόματα των γονέων σας, τα πατρώνυμα των μητέρων σας καθώς και τον τόπο όπου θα γίνει ο γάμος.

*Πιστοποιητικό αγαμίας. Η έκδοση του γίνεται από την ενορία στην οποία ανήκει ο γαμπρός και η νύφη. Η επικύρωσή του από την Αρχιεπισκοπή και απαιτείται παρουσία δύο μαρτύρων που θα επιβεβαιώσουν την αγαμία υπογράφοντας τη σχετική δήλωση. Εάν παντρεύεστε για δεύτερη φορά πρέπει να προσκομίσετε το διαζευκτήριο, ενώ αν έχει προηγηθεί πολιτικός γάμος θα απαιτηθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη. Σε περίπτωση χηρείας απαιτείται το πιστοποιητικό θανάτου του προηγούμενου συζύγου. Σε περίπτωση που ο γάμος δεν δεν γίνει στην ενορία όπου ανήκετε, το πιστοποιητικό διαβιβάζεται στην εκκλησία όπου θα τελεστεί το μυστήριο.

*Άδεια γάμου. Καταθέτετε στην ενορία που θα γίνει ο γάμος τα πιστοποιητικό αγαμίας, τη δημοσιευμένη αναγγελία γάμου, φωτοτυπίες της ταυτότητας και των δύο καθώς και ένα παράβολο από την εφορία των 18 ευρώ. Απαρίατητο εγγραφο είναι φυσικά και η ταυτότητα σας. Ο ιερέας θα συντάξει μία αίτηση στην οποία θα δηλώνετε μεταξύ άλλων και το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν. Η παρουσία δύο μαρτύρων που θα υπογράψουν μαζί με σας την αίτηση για έκδοση άδειας γάμου είναι αναγκαία. Η άδεια γάμου χορηγείται από την επισκοπή αυθημερόν.