Νέο «επίδομα» 150 ευρώ σε συνταξιούχους το 2024: Δικαιούχοι

0
486
anadromika sintaxeis plirwmi
Όλα τα νέα για τις συντάξεις και τους συνταξιούχους

Δεν πρόκειται για το έκτακτο επίδομα Πάσχα, αλλά για ένα μπόνους που προκύπτει στους συνταξιούχους από την αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το «μπόνους» είναι περίπου 400.000.

Οι αλλαγές αναμένονται πριν από τις ευρωεκλογές 2024. (Διαβάστε εδώ πότε είναι στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές).

Οι συνταξιούχοι που θα δουν διαφορά και στην ουσία θα γλιτώσουν λεφτά, είναι αυτοί που λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, με πρόσθετες αυξήσεις -μπόνους- που κυμαίνονται από 20 έως 150 ευρώ τον μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στην αλλαγή της φιλοσοφίας της ΕΑΣ, με τη μετάβαση από μια οριζόντια δομή σε μια κλιμακούμενη προσέγγιση, παραμένοντας ωστόσο σημαντικός πόρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Πώς θα προκύπτει αυτό το «μπόνους» για τους συνταξιούχους

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η κράτηση να μην εφαρμόζεται στο σύνολο της σύνταξης, αλλά μόνο στη διαφορά μεταξύ της σύνταξης και του πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση θα επιβάλλεται μόνο στα 100 ευρώ που υπερβαίνουν το πλαφόν των 1.400 ευρώ, με στόχο τη μείωση των απωλειών του δικαιούχου.

Τα σενάρια για το μπόνους

  • Επιβολή κράτησης μόνο στο μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή. Για παράδειγμα, για συνταξιούχους με σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ, η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό. Με το νέο σχέδιο, η κράτηση θα επιβάλλεται μόνο στο μέρος της σύνταξης από τα 1.400 έως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ σύνταξης, με συντελεστή 8% ή 10%. Έτσι, η ΕΑΣ θα μειωθεί από τα 48 ευρώ σε 20 ευρώ.
  • Επιβολή κράτησης μόνο στο μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει την εκάστοτε κλίμακα, με τον ίδιο συντελεστή όπως και σήμερα. Δηλαδή, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 2.600 ευρώ θα υπόκειται σε κράτηση 9% μόνο επί των 1.200 ευρώ της σύνταξής του.
  • Επιβολή κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%. Για παράδειγμα, το ποσοστό της κράτησης στην πρώτη κλίμακα θα μειωθεί από 3% σε 1,5%, στη δεύτερη κλίμακα από 6% σε 3% κ.λπ.

Η ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) επιβάλλεται σε συνταξιούχους από τους τομείς του Δημοσίου, του ΙΚΑ, των Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, του ΕΤΑΑ και του ΝΑΤ, οι οποίοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή συνολικό άθροισμα συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Η εν λόγω εισφορά εφαρμόζεται σε εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ με κλιμάκωση. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ καταβάλλουν εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10%.