Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα: Θα το στρώσει στην Κηφισιά

0
576
xionia pou xionizei kairos kakokairia attiki
Πού θα χιονίσει στην Αττική

«Κλείδωσαν» τα χιόνια για την Αθήνα, με το πρώτο κύμα να ήδη σε εξέλιξη και το δρόμο του τελεφερίκ στην Πάρνηθα να κλείνει λόγω χιονόπτωσης νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Εκτός από την Αττική την Κυριακή θα ξεκινήσει να χιονίσει και σε:

– Αν. Θεσσαλία,

– Κεντρική Στερεά

– Ανατολική Στερεά ,

– Εύβοια,

– Σποράδες,

– Βορειοανατολικό Αιγαίο,

– Βορειοανατολική Πελοπόννησος,

– Κυκλάδες – Κρήτη (ορεινά)

Τα δύσκολα όμως έρχονται με το δεύτερο κακοκαιρίας που θα είναι ακόμα πιο ισχυρό τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αυτές τις μέρες θα δεχτεί η Αττική τα περισσότερα χιόνια, με χιονοστρώσεις αρκετές καλά στα βόρεια του νομού.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως θα ξεκινήσει από την Κυριακή να χιόνιζει στα 500 περίπου μέτρα. Τη Δευτέρα στην αρχή της ημέρας από τα 400-450 μέτρα και από το απόγευμα προς βράδυ από τα 300 μέτρα.

Την Τρίτη θα έρθει η κορύφωση της κακοκαιρίας. Μέσα στη νύχτα και πριν ξημερώσει, από τα 250-300 μέτρα μέχρι και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια θα ανέβουν πολύ λίγο τα υψόμετρα αλλά από το βράδυ θα ξαναπέσουν στα 300-350 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες εξάρσεις μέσα στη μέρα με πυκνές χιονοπτώσεις σε ακόμα πιο χαμηλά υψόμετρα αλλά αυτό το κρατάμε στο μυαλό μας ως μικρή πιθανότητα.

Να σημειωθεί πως η Κηφισιά βρίσκεται στα 300 μέτρα.

Επίσης την Τετάρτη, μέσα στη νύχτα και πρίν ξημερώσει ενδέχεται να χιονίζει πρόσκαιρα κάπως χαμηλά αλλά μέσα στη μέρα τα υψόμετρα θα ανέβουν λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα το στρώσει

Συμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, πιθανή χιονόστρωση (από πολύ ελαφρά έως αρκετά αξιόλογη) στην Αττική θα έχουν οι παρακάτω περιοχές : Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, Βίλια, πιθανώς και Κηφισιά αλλά και άλλες τριγύρω περιοχές με περίπου αυτά τα υψόμετρα.

Οι θερμοκρασίες στην Αττική με τον χιονιά

Θερμοκρασίες Αθήνας :

Κυριακή : 4…11 °C

Δευτέρα : 4…9 °C

Τρίτη : 3…8 °C

Τετάρτη : 2…10°C

Ασφαλώς, στα βόρεια προάστια της Αττικής, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 3-4°C χαμηλότερες σε σχέση με τις προαναφερθείσες που αφορούν στο κέντρο της πόλης.

Τι θα γίνει με τον καιρό στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στα Δυτικά και Βόρεια τμήματα της χώρας (Επτάνησα, Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά) δεν αναμένεται τίποτα παραπάνω μέρα από παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά στα ορεινά. Για παράδειγμα, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινότερα τμήματα της δυτικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα υποχωρήσουν στους -2 με -4°C, ενώ στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας στους -8 με -10°C.