Πόσα λεφτά παίρνει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής 2024

0
140
eurwbouleutis lefta misthos
Πόσα λεφτά παίρνει ο Ευρωβουλευτής 2024

Πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές 2024 και πολλοί ρωτούν πόσα λεφτά παίρνει ο Ευρωβουλευτής που θα εκλεγεί και συγκεκριμένα πόσος είναι ο μισθός για τους Έλληνες.

Διαβάστε επίσης: Πότε είναι οι Ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα: Άλλη ημερομηνία

Εκτός από τον μισθό, οι Ευρωβουλευτές έχουν και άλλα προνόμια και μπόνους, ενώ από κάποια ηλικία και μετά δικαιούνται και σύνταξη.

Πότε είναι οι Ευρωεκλογές 2024Πότε ψηφίζουμε στην Ελλάδα

Οι Ευρωεκλογές 2024 είναι το τριήμερο 6 με 9 Ιουνίου, όμως οι Έλληνες θα πάνε στις κάλπες (εάν δεν έχουν κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο) την Κυριακή 9 Ιουνίου, βλέποντας στην εφαρμογή Πού ψηφίζω 2024, το εκλογικό τους κέντρο.

Ποιοι ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές 2024

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι:

Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)

Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Ο μισθός του Έλληνα Ευρωβουλευτή 2024

Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο μισθός όλος των Ευρωβουλευτών είναι κοινός, δεν έχει δηλαδή διαφοροποιήσεις ως προς το ποσό που λαμβάνουν. Αυτό που μπορεί να διαφέρει είναι η φορολογία που τους επιβάλλει η χώρα τους, οπότε μπορεί να υπάρχουν εκεί αυξομοιώσεις.

Τα χρήματα που παίρνουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές είναι λίγο κάτω από τα 9.400 ευρώ μεικτά. Τα καθαρά βγαίνουν περίπου 7.300 ευρώ. Το τελικό ποσό βγαίνει μετά τη φορολόγηση από τη χώρα τους.

Ποια άλλα επιδόματα παίρνουν οι Ευρωβουλευτές

Τα επιδόματα όμως συνεχίζονται για τους Ευρωβουλευτές.

Αρχικά έχουν εξοδολόγιο για τα ταξίδια που κάνουν στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις. Οι ευρωβουλευτές αποζημιώνονται για δραστηριότητες εκτός της χώρας τους, με το ποσό των έως και 4.700 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο ετησίως.

Για κάθε ημέρα που βρίσκονται είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Στρασβούργο υπάρχει αποζημίωση για τα έξοδα διαμονής στα 338 ημερησίως.

Το επίδομα για έξοδα γραφείου – που περιλαμβάνει ενοίκια, υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες προμήθειες – είναι σχεδόν 4.800 ευρώ.

Στο τέλος της θητείας τους, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν μεταβατικό επίδομα που ισοδυναμεί με μισθό ενός μηνός για κάθε έτος θητείας τους, το πολύ για δύο χρόνια.

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη στην ηλικία των 63 ετών: Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος θητείας και καλύπτεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές έχουν στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από 27.000 ευρώ τον μήνα για την πρόσληψη προσωπικών βοηθών.

Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές 2024; Πόσους σταυρούς βάζω

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Πόσα λεφτά παίρνουν οι Έλληνες βουλευτές

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο εκκαθαριστικό βουλευτή, το καθαρό εισόδημα των Ελλήνων βουλευτών είναι 4.787 ευρώ. Κάθε βουλευτής καταβάλλει μηνιαίως:

Σε συνολικές κρατήσεις 272,76 €

Σε φόρους 530,46 €

Στον ΕΦΚΑ 640,34 €

Υποχρεωτική Εισφορά υπέρ κόμματος 770,26 €. Σε κάποια κόμματα βεβαίως δίνεται η μισή ή και μεγαλύτερο ποσό της αποζημίωσης στα ταμεία του κόμματος (π.χ. οι βουλευτές του ΚΚΕ).

Έτσι το ποσό κρατήσεων και φόρων μηνιαίως ανέρχεται σε 2.163,82 €, ενώ μαζί με την εισφορά υπέρ του κόμματος φτάνει στα 2.934,08 €.

Οι Έλληνες βουλευτές λαμβάνουν χρήματα για κάποιες -όχι όλες- τις συνεδριάσεις επιτροπών, οι οποίες συνεπάγονται με επιπλέον αποζημίωση 75 €.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι σε κάθε διαρκή επιτροπή έρχονται από ένα έως δύο νομοσχέδια το μήνα, οι έμμισθες συνεδριάσεις είναι συνήθως από 3 έως 6.

Κάθε μήνα, μαζί με τη βουλευτική αποζημίωση, στους βουλευτές πληρώνονται και:

Επίδομα οργάνωσης γραφείου το οποίο, για τους βουλευτές Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθήνας και Α΄ και Β΄ Πειραιά, ανέρχεται σε 664,99 ευρώ. Για τους βουλευτές επαρχίας ανέρχεται στο ποσό των 831,36 ευρώ.
Οικογενειακή παροχή, με βάση τη δήλωση οικογενειακής κατάστασης που υποβάλλει κάθε χρόνο ο βουλευτής.

Εξοδα κίνησης, τα οποία για τους βουλευτές Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθηνών και Α΄ και Β΄ Πειραιώς και αυτών των οποίων οι περιφέρειες έχουν αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα ανέρχονται σε 291 ευρώ. Για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλεται το ποσό των 389 ευρώ. Για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι σε μακρινή απόσταση από την πρωτεύουσα καταβάλλεται το ποσό των 486 ευρώ. Για τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 648 ευρώ.
Ταχυδρομικά τέλη: σε κάθε βουλευτή καταβάλλεται ποσό 909,31 ευρώ μηνιαίως που αφορά δαπάνες ταχυδρομικών τελών.