Χριστός Ανέστη: Μέχρι πότε το λέμε το 2024

0
33
analipsews anastasi xristis anesti giorti
Χριστός Ανέστη

Από τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου όταν και γίνεται η Ανάσταση του Κυρίου, ευχόμαστε Χριστός Ανέστη, με την απάντηση που λαμβάνουμε να είναι το Αληθώς Ανέστη.

Μέχρι πότε όμως λέμε «Χριστός Ανέστη»;

Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και 40 ημέρες μετά λέμε Χριστός ανέστη, πριν δηλαδή της εορτής της Αναλήψεως.

Με την Ανάληψη του Κυρίου που γιορτάζει η Εκκλησία κλείνει η περίοδος που ο χαιρετισμός κάθε Χριστιανού είναι το «Χριστός Ανέστη» και η απάντηση σε αυτόν το «Αληθώς Ανέστη».

Μέχρι πότε λέμε Χριστός Ανέστη το 2024

Για το 2024 το Μεγάλο Σάββατο πέφτει 4 Μαΐου. Της Αναλήψεως είναι 40 ημέρες μετά, δηλαδή, 13 Ιουνίου 2024.

Τι γιορτάζουμε της Αναλήψεως

Την ημέρα της Αναλήψεως γιορτάζουμε την ανάληψη του Κυρίου στους “ουρανούς”. Δηλαδή την ολοκλήρωση της αποστολής και της διδασκαλίας του Χριστού στη γη και την ανάβασή του στο “βασίλειο των ουρανών” στη θέση εκ δεξιών του Πατρός.

Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε. Ύστερα όμως από τρεις ημέρες αναστήθηκε εκ νεκρών. Μετά την ανάσταση του Χριστού, (που θεωρείται η μεγαλύτερη απόδειξη για την ορθότητα της πίστης της θρησκείας), ο Χριστός συνέχισε το έργο του επί της γης για άλλες 40 ημέρες.

Στις ημέρες αυτές δίδαξε την αγάπη και τις αρετές της ψυχής που πηγάζουν από τον Χριστιανικό τρόπο ζωής. Επίσης συγκέντρωσε τους μαθητές του και τους προετοίμασε για την μεγάλη αποστολή που είχε να τους αναθέσει. Δηλαδή τη διάδοση του Χριστιανισμού σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Εφόσον όλα είχαν τακτοποιηθεί, και το πολύ σπουδαίο έργο του Χριστού είχε ολοκληρωθεί επί της γης, ο Χριστός αναλήφθηκε εις τους ουρανούς. Όχι μόνο η ψυχή αλλά επίσης και το σώμα του. Για αυτό άλλωστε το σώμα του Χριστού δεν βρέθηκε ποτέ.

Τι ώρα είναι η Ανάσταση 2024

Η κορύφωση του Θείου Δράματος και της Μεγάλης Εβδομάδας έρχεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με την Ανάσταση του Κυρίου. Βέβαια, η πρώτη Ανάσταση γίνεται νωρίτερα και συγκεκριμένα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις Ενορίες.

Ωστόσο, για να γίνει η Ανάσταση στις εκκλησίες μας, περιμένουμε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, το οποίο ανάβει το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου.

Το βράδυ στους Ναούς οι Χριστιανοί λένε το «Χριστός Ανέστη».

Νωρίς η πρώτη Ανάσταση 2024 – Τι ώρα

Η πρώτη Ανάσταση γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από τη στιγμή της καταβάσεώς Του στον Άδη. Εκεί όπου ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.

Οι πιστοί την ημέρα εκείνη ζουν με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την Εκκλησία στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου θα ψαλεί ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός». 

Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Τι ώρα η Ανάσταση 2024

Όπως κάθε χρόνο η καμπάνα στις εκκλησίες χτυπά νωρίς περίπου στις 9 με 10 το βράδυ με τους πιστούς να γεμίζουν τους ναούς.

Όμως το Χριστός Ανέστη θα ακουστεί στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

«Δεύτε λάβετε φως» και «Χριστός Ανέστη» συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας και τους ασπασμούς της αγάπης.

Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες.

Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια).

Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.