Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου 2023

0
594
28h oktwbriou ti twme mpakaliaros
Τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 28η Οκτωβρίου;

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου 2023 πλησιάζει. Για το 2023 πέφτει Σάββατο και κόβει ένα πολύτιμο τριήμερο για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, και πάλι το τελευταίο διήμερο του Οκτωβρίου είναι ιδανικό για βόλτα στην εξοχή, σε χωριά και γιατί όχι σε νησιά.

Εορτασμοί θα λάβουν χώρα σε όλη τη χώρα, με τη μεγάλη παρέλαση να γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Είτε βρεθείτε κάπου στην εξοχή, είτε παρακολουθήσετε την παρέλαση σε κάποια πόλη ή στη συμπρωτεύουσα, αρκετοί θα θελήσετε να απολαύσετε ένα λουκούλειο γεύμα σε ένα ταβερνάκι.

Και εδώ έρχεται η ερώτηση τι τρώμε τελικά την 28η Οκτωβρίου; Είναι η ημέρα για ψάρι και μπακαλιάρο ή επιλέγουμε κάτι άλλο;

Ας δούμε, παρακάτω, τι τρώμε ανήμερα του εορτασμού του ΟΧΙ.

Τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 28η Οκτωβρίου;

Καθώς η 28η Οκτώβρη δεν συμπέφτει με κάποια νηστεία, δεν ακολουθούμε κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο. Είμαστε ελεύθεροι να φάμε από μπακαλιάρο σκορδαλιά που είναι συνδεδεμένος με την 25η Μαρτίου μέχρι ό,τι τραβήξει η όρεξή μας.

Οπότε θα δείτε τι σας κάνει εκείνη την ημέρα και αναλόγως θα πράξετε.

Τι ισχύει με την αργία της 28ης Οκτωβρίου 2023

Δυστυχώς, φέτος η 28η Οκτωβρίου 2023 πέφτει Σάββατο, που σημαίνει πως το τριήμερο… χαλάει και μία απόδραση στην εξοχή θα πρέπει να είναι σύντομη.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν υπάρχει πιθανότητα φέτος η 28η να μεταφερθεί μία καθημερινή, ώστε να οι εργαζόμενοι μην χάσουν την αργία.

Και σε αυτό το σημείο σας έχουμε κακά νέα…

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλαξει, καθώς η νομοθεσία το απαγορεύει.

Το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε και αν έπεφτε Κυριακή.

Τι προβλέπει ο νόμος για την αργία της 28ης Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται πως με βάση το άρθρο 7 του Ν. 1400/83, τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον Δημόσιο τομέα:

Όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ισχύουν τα εξής:

α) Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).

Ποιοι δεν θα δουλεύουν την 28η Οκτωβρίου

Εκτός από τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς πέφτει Σάββατο, κλειστά θα παραμείνουν και τα σούπερ μάρκετ, όπως και τα εμπορικά καταστήματα.

Η 28η Οκτωβρίου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

Η Επέτειος του “ΟΧΙ” μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως γιορτάζουν την Επέτειο του “ΟΧΙ”.

Τέλειο κουρκούτι για μπακαλιάρο σκορδαλιά – Μυστική συνταγή

Η συνταγή για το κουρκούτι είναι από τον Σταύρο Βαρθαλίτη.

Η συνταγή για το κουρκούτι είναι για δύο φιλέτα μπακαλιάρου.

Συνταγή για το τέλειο κουρκούτι

Υλικά για κουρκούτι

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
200 γρ. κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο,
330 γρ. μπύρα παγωμένη,
50 γρ. τσίπουρο,
60-100 γρ. νερό παγωμένο,
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Οδηγίες για εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπωλ βάζω όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Αρχίζω να ανακατεύω σιγά – σιγά. Στη συνέχεια αρχίζω να προσθέτω το νερό, ώστε να γίνει χυλός. Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε περισσότερο νερό, μπορεί και όχι. Δεν πρέπει να είναι ούτε νερουλός, ούτε σφιχτός. Αν σηκώσετε την κουτάλα και στάζει είναι στην τέλεια μορφή του.

Σε αυτό το στάδιο αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε είτε κουρκουμά είτε σκόνη σκόρδου, ανάλογα με το τι προτιμάται.

Για να βγει τέλειος ο μπακαλιάρος, υπάρχουν μυστικό στο τηγάνισμα.

Αρχικά, τα φιλέτα πρέπει να τα περάσετε από αλεύρι στο οποίο θα έχετε προσθέσει αλάτι, αν ο μπακαλιάρος δεν είναι παστος.

Στη συνέχεια βάζετε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι. Το αλεύρι θα έχει πάρει την υγρασία από τον μπακαλιάρο και έτσι το κουρκούτι θα είναι τραγανό.

Ακόμη ένα μυστικό έχει να κάνει με το τηγάνισμα.

Αφού κάψει το λαδάκι, θα παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το κουρκούτι και πριν τα αφήσετε στο τηγάνι θα τα κρατάτε λίγο μέσα με το πηρούνι ώστε να πάρουν κρούστα.

Σε 4 – 5 λεπτά ο μπακαλιάρος θα είναι έτοιμος.

Οδηγίες για τον μπακαλιάρο

Ο μπακαλιάρος πρέπει να είναι κομμένος σε ισομεγέθη -περίπου- κομμάτια. Όσο πιο μεγάλα είναι τα κομμάτια, τόσο πιο δύσκολα είναι στο τηγάνισμα, γι’ αυτό υπολογίστε 2-3 κομμάτια στην μερίδα και κόψτε αναλόγως.

Προσοχή! Το κομμάτι κοντά στην ουρά του ψαριού, που δεν είναι καθόλου σαρκώδες είναι καλύτερο να το κρατήσετε για κάποια άλλη χρήση.

Πριν χρησιμοποιήσετε τον μπακαλιάρο ταμπονάρετέ τον με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα για να είναι στεγνός.