Youth Pass στο gov.gr: Αίτηση για λίγες μέρες εδώ

0
653
youth pass αιτηση aitisi gov
Κλείνει η αίτηση για youth pass στο gov.gr

Ένα από τα πιο αναμενόμενα επιδόματα που θα αφορά τους νέους θα ανοίξει για αίτηση σε πολύ λίγες μέρες. Μιλάμε για το Youth Pass, το οποίο θέλει αίτηση στο gov.gr, για να πάρουν οι 18άρηδες και 19άρηδες μία ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ εφάπαξ. Θα μπορούν να την εξαργηρώσουν σε ποικίλες δραστηριότητες που αφορούν τα ταξίδια, τον πολιτισμό κ.α

Αίτηση εδώ για Youth Pass στο gov.gr

Οι αιτήσεις ανοίγουν στο vouchers.gov.gr.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Στη συνέχεια με τους κωδικούς Taxisnet μπαίνετε στην πλατφόρμα, πιθανότατα θα χρειάζεται κάποια επιβεβαίωση των στοιχείων σας, το τηλέφωνο και το email, ώστε να εκδοθεί η ψηφιακή κάρτα.

Μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων θα λαμβάνετε ένα SMS και ένα email με οδηγίες για την έκδοση και τη χρήση του voucher.

Ημερομηνίες για την αίτηση στο Youth Pass στο gov.gr

Η αίτηση στο gov.gr ανοίγει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2023.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται έως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Εκτός από το vouchers.gov.gr αίτηση θα γίνεται και μέσω των ΚΕΠ.

Πότε η πρώτη πληρωμή για το Youth Pass το 2023

Αφού κάνετε αίτηση η πληρωμή της προπληρωμένης κάρτας δεν αργήσει και πολύ. Η ΚΥΑ αναφέρει πως η πρώτη πληρωμή θα γίνει μέχρι και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.

Δεν αναφέρεται προς το παρόν αν οι πληρωμές θα γίνουν ταυτόχρονα στις 10 Δεκεμβρίου ή ανάλογα με την ημερομηνία της αίτησης.

Εάν δηλαδή κάποιος κάνει αίτηση την πρώτη ημέρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr λάβει την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ πιο νωρίς.

Αλλαγές στην αίτηση για Youth Pass από το 2024

Αν και θα δίνεται εφάπαξ στους 18άρηδες, ωστόσο το νέο επίδομα θα γίνει μόνιμο.

Όμως, από την επόμενη χρονιά αλλάζουν οι χρόνοι της αίτησης. Συγκεκριμένα από το 2024 και κάθε χρόνο το gov.gr θα δέχεται τις αιτήσεις από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους.

Αλλάζει και η πληρωμή και θα γίνεται μία φορά κάθε χρόνο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του Youth Pass

Δικαίωμα για αίτηση έχουν οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Ποιοι παίρνουν 300 ευρώ Youth Pass

Άρα για τη φετινή ενίσχυση, μπορούν να κάνουν αίτηση, οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2022 έως και 31.12.2022.

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει φέτος αίτηση για το Youth Pass θα λάβει φέτος 150 ευρώ και το 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση.

 Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Πού εξαργυρώνεται το Youth Pass

Για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.)

Επίδομα ανεργίας 2023 -2024: Τι αλλάζει με την πληρωμή

Αυτό που επιθυμεί το υπ. Οικονομικών είναι πλέον από το 2024 το επίδομα ανεργίας, όπως και μία σειρά από άλλα επιδόματα, πλέον να πληρώνονται σε προπληρωμένη κάρτα. Δηλαδή, να καταργήσουν τα λεφτά στην τράπεζα.

Στην ουσία να γίνει ένα επίδομα ανεργίας pass, το οποίο θα λειτουργεί όπως το market pass και fuel pass. Η κάρτα των ανέργων θα φορτίζεται και θα μπορούν με αυτή να κάνουν αγορές στα καταστήματα μέσω POS.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί το 2024 στη Βουλή και θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.

Τέλος τα μετρητά και για το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ

Όρια θα μπουν και στο επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ. Συγκεκριμένα αναμένεται να μπει και αυτό στο σύστημα προπληρωμένης κάρτας.

Με τη νέα αλλαγή, οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τούς χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός ευρώ, αφού δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ετησίως τα 40.000 ευρώ. Από το 2024, τέλος, ο πολίτης τρίτης χώρας θα απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.