Νέα αργία πριν την 28η Οκτωβρίου: Κλειστά μαγαζιά στις 26/10

0
722
argia 28i oktwbri thessalonik
Για ποιους είναι αργία η 26η Οκτωβρίου

Μπορεί η 28η Οκτωβρίου να πέφτει για το 2023 Σάββατο, χαλώντας έτσι τα σχέδια για τριήμερο και μία παραπάνω ημέρα ξεκούρασης, όμως για μερικούς πολίτες θα υπάρξει μία αργία εμβόλιμη.

Είναι η αργία της 26ης Νοεμβρίου, του Αγίου Δημητρίου. Βέβαια, δεν θα αφορά όλους, παρά μόνο κάποιους Δήμους της Ελλάδας.

Για ποιους είναι αργία η 26 Οκτωβρίου

Αφορά το πολεοδομικό οικοδόμημα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει πως η 26η Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική αργία για:

όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές και οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (τέως Δήμου Θεσσαλονίκης).

Αναλυτικά οι Δήμοι με κλειστά μαγαζιά:

Η απόφαση αφορά τους Δήμους: Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Αμπελόκηποι και Μενεμένη), Κορδελιού – Ευόσμου (Ελευθέριο – Κορδελιό και Εύοσμος), Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών (Άγιος Παύλος, Νεάπολη, Συκιές και Πεύκα), Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ν. Ευκαρπία), Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία και Πανόραμα), Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη και Τριανδρία). Εξαιρούνται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του β.δ. 748/1966 (Α’ 179).

Αργία 28ης Οκτωβρίου 2023: Μεταφέρεται επειδή είναι Σάββατο;

Δυστυχώς, φέτος η 28η Οκτωβρίου 2023 πέφτει Σάββατο, που σημαίνει πως το τριήμερο… χαλάει και μία απόδραση στην εξοχή θα πρέπει να είναι σύντομη.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν υπάρχει πιθανότητα φέτος η 28η να μεταφερθεί μία καθημερινή, ώστε να οι εργαζόμενοι μην χάσουν την αργία.

Και σε αυτό το σημείο σας έχουμε κακά νέα…

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλαξει, καθώς η νομοθεσία το απαγορεύει.

Το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε και αν έπεφτε Κυριακή.

Αργία 28ης Οκτωβρίου: Τι ισχύει για όσους δουλεύουν

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου, ισχύουν τα εξής:

  • Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.
  • Οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή, πέρα από τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου, ισχύουν τα εξής:

  • Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
  • Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί, όμως, η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
  • Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.