Επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024: Πότε η πρώτη πληρωμή

0
612
epidoma thermansis plirwmi
Πότε η αίτηση και η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης

Λίγες ημέρες απομένουν για να ανοίξει το MyΘέρμανση για το επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024. Οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι φέτος, όμως τα ποσά θα παραμείνουν ίδια.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024 με αίτηση εδώ: Οδηγίες

Και φέτος η πληρωμή σπάει σε τρεις δόσεις με την πρώτη να είναι το 2023. Βέβαια, ακόμα σε περιοχές που το επίδομα αγγίξει τα 1.000 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό, εξαιτίας της γενικής ακρίβειας τόσο στα καύσιμα όσο και στα βασικά προϊόντα διατροφής.

Πότε ανοίγει η αίτηση για επίδομα θέρμανσης στο myθέρμανση

Η αίτηση θα γίνεται ΕΔΩ όταν ανάψει το πράσινο φως για το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Οι πληροφορίες από τον Γιώργο Πιτσιλή, διοικητή της ΑΑΔΕ, είναι να ανοίξει τις πρώτες 10 ημέρες του Νοεμβρίου.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Οδηγίες για την αίτηση

Αφού μπείτε στην πλατφόρμα θα πρέπει να εισάγετε τα εξής στοιχεία:

 • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
 • Το ονοματεπώνυμό σας
 • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του
 • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
 • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
 • Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
 • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
 • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν υποβάλετε οριστικά την αίτησή σας, είναι πολύ σημαντικό να βάλετε σωστά το IBAN σας, ώστε να σας βάλουν τα χρήματα στον λογαριασμό σας.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε η πρώτη πληρωμή

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως η ΑΑΔΕ θα προσπαθήσει η πληρωμή να γίνει πιο νωρίς φέτος. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, θα τηρηθούν τα περσινά χρονοδιογράμματα.

 1. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως 30 Νοεμβρίου εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 9 Δεκεμβρίου
 2. Έως 28 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31 Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως 15 Φεβρουαρίου
 3. Έως 28 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31 Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και 15 Μαρτίου

Επίδομα θέρμανσης 2023: Οι δικαιούχοι και οι αλλαγές

Διαφορές σε σχέση με πέρυσι θα έχει το φετινό επίδομα θέρμασνης. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν και ισχύουν για φέτος τα εξής:

Για τις οικογένειες με παιδιά αυξάνεται το εισοδηματικό όριο. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.

Δικαιούνται επίδομα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ.

Το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο παραμένει στα 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει σε 24.000 ευρώ.

Τα ποσά που θα λάβουν όσοι πάρουν το επίδομα

Τα ποσά του επιδόματος ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Για κάθε δικαιούχο το επίδομα υπολογίζεται επί ποσού βάσης στα 350 ευρώ και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%.

Για παράδειγμα, για οικογένειες με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), το επίδομα διαμορφώνεται στα 211 ευρώ, στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), το επίδομα ανέρχεται σε 549 ευρώ.

Πώς η πληρωμή για τις πολυκατοικίες

Εάν η δαπάνη εξοφλείται μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

 • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
 • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει, βγ) τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
 • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
 • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.