Βάσεις 2023: Εκτίμηση «κόλαφος» – Πάνω τα μόρια στις σχολές

0
1322
baseis 2023 apotelesmata moria
Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2023

Η αγωνία των υποψηφίων συνεχίζεται, μιας και τώρα περιμένουν τις Βάσεις 2023. Οι εκτιμήσεις μετά τα αποτελέσματα και τους βαθμούς των Πανελληνίων 2023 δεν είναι και τόσο θετικές για τα παιδιά, μιας και οι ειδικοί βλέπουν άνοδο σε όλα τα πεδία.

Πότε βγαίνουν οι Βάσεις 2023 – Ημερομηνία

Αν και το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακριβώς την ημερομηνία που θα βγουν οι Βάσεις 2023, όμως από την αρχή της χρονιάς ανέφερε πως θα βγουν στο τέλος του Ιουλίου, δηλαδή γύρω στις 28 με 29 Ιουλίου.

Για το 2022 είχαν βγει στις 29 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2023 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Βάσεις 2023: Οι σχολές που ανεβαίνουν – Έως και 200 μόρια πάνω

Οι εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού αναλυτή Γιώργου Χατζητέγα για τα πεδία.

Στο 4ο πεδίο βλέπει ελαφρά άνοδο, έως και 200 μόρια πάνω.

Σρο 1ο πεδίο στις Νομικές σχολές και στη Ψυχολογία βλέπει άνοδο. Πτώση έρχεται στις Ιατρικές σχολές έως και 200 μόρια, πτώση και στις Πολυτεχνικές σχολές, με άνοδο στα περιζητήτηαα τμήματα.

«Κατά τα υπόλοιπα, άνοδο θα έχουμε και στις Νομικές και στις σχολές της Ψυχολογίας γιατί γράψανε καλύτερα. Είχαμε περισσότερους αριστούχους στις υψηλές βαθμολογίες. Είχαμε λοιπόν καλύτερα αποτελέσματα στο 1ο επιστημονικό πεδίο» προέβλεψε.

«Πτώση θα έχουμε στις Ιατρικές σχολές η οποία μπορεί να μην είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά θα αγγίξει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 200 μόρια, κάτι το οποίο θεωρείται μεγάλο για τις ιατρικές σχολές και σίγουρα στα Πολυτεχνεία παρά το γεγονός ότι έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες σε χαμηλόβαθμα τμήματα, εντούτοις και εκεί τα περιζήτητα τμήματα θα έχουν μια μικρή άνοδο των 150 έως 200 μόρια» εκτίμησε.

Βάσεις 203: Εκτίμηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

«Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, συνεπώς είναι αδύνατο να υπολογιστεί η ΕΒΕ αυτών των τμημάτων. Για τον υπολογισμό της ΕΒΕ είναι απαραίτητος ο υπολογισμός των μέσων όρων όλων των βαθμών, όλων των υποψηφίων, όλης της Ελλάδας σε κάθε μάθημα. Αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας διαθέτει όλους τους βαθμούς των υποψηφίων και όχι συγκεντρωτικά στοιχεία όπως εμείς. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια τη διαφορά, συνήθως στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, από τις τελικές ΕΒΕ», ανέφερε ο Στράτος Στρατηγάκης στο iefimerida.

«H ΕΒΕ αναμένεται να έχει άνοδο σε σχέση με πέρυσι στο 1ο και στο 2ο Πεδίο. Οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι καλύτερες φέτος, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι μέσοι όροι στο 1ο και στο 2ο Πεδίο, όπως βλέπουμε στον πίνακα. Στο 3ο Πεδίο έχουμε μείωση των μέσων όρων, συνεπώς και της ΕΒΕ, και στο 4ο Πεδίο έχουμε ακριβώς τον ίδιο μέσο όρο με πέρυσι, συνεπώς δεν θα αλλάξει η ΕΒΕ».

Πότε κάνω Μηχανογραφικό 2023

Η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου 2023 θα ξεκινήσει μέσα στις πρώτες μέρες του μήνα, στην ειδική πλατφόρμα του minedu.gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Οδηγίες για το Μηχανογραφικό

Για να κάνουν το μηχανογραφικό καλό θα είναι, οι υποψήφιοι, να έχουν προετοιμαστεί καλά από πριν και ενδεχομένως να έχουν φτιάξει ένα πρόχειρο μηχανογραφικό πριν την οριστική υποβολή.

ADVERTISEMENT

Μπορούν να δηλώσουν μέχρι όσες σχολές θέλουν, χωρίς να υπάρχει όριο, ανάλογα όμως και με το πόσες θα τους ανοίξει το σύστημα, αφού μπορεί να μην πιάνουν την ΕΒΕ.

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Βρείτε σε Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσετε τις σχολές
  • Υπολογίστε πόσα μόρια βγάζετε
  • Γράψτε σε ένα χαρτί όλες τις σχολές που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τις με τη σειρά προτίμησης που θέλετε να τις δηλώσετε, ανεξάρτητα με τις βάσεις
  • Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε σχολή γράψτε τη βάση που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος
  • Τέλος, αντιγράψτε τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό και καλή επιτυχία