Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Αποτελέσματα στο gov.gr – Απογοήτευση

0
13798
allazothermosifona gov.gr αποτελεσματα apotelesmata
Βγαίνουν στο gov.gr τα αποτελέσματα για το allazorthermosifona.gov.gr

Λίγες ημέρες ακόμα υπομονή για τα αποτελέσματα του «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» στο gov.gr. Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον του κόσμου για οικονομία και… ηλιακό που τα τηλέφωνα έχουν «σπάσει» στο υπ. Ενέργειας.

Πότε τα αποτελέσματα στο gov.gr για το Αλλάζω Θερμοσίφωνα

Μπορεί να έχει πάει… Ιούλιος, όμως κάτι νεότερο σχετικά με την ακριβή ημερομηνία για τα αποτελέσματα δεν έχουμε. Οι πληροφορίες επιμένουν πως θα βγουν οι προσωρινοί πίνακες την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή από 3 Ιουλίου και έπειτα. Στη λίστα θα περιλαμβάνονται και οι επιλαχόντες..

Όμως πρόκειται μόνο για τα προσωρινά αποτελέσματα, αφού θα υπάρξει ένα 10ήμερο που θα επιτρέπονται οι ενστάσεις. Έπειτα θα γίνει επανέλεγχος και θα έχουμε την τελική λίστα με τα αποτελέσματα και τους δικαιούχους. Μετά, θα φύγουν και τα πρώτα voucher για την αγορά των ηλιακών.

Η μεγάλη απογοήτευση για το Αλλάζω Θερμοσίφωνα

Τα αποτελέσματα, όμως, φέρνουν και μία μεγάλη απογοήτευση. Οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης θα είναι μόλις 120.000 νοικοκυριά, την ώρα που οι αιτήσεις στο allazothermosifona.gov.gr είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 300.000 έκαναν αίτηση. Άρα οι μισοί και παραπάνω μένουν εκτός προγράμματος.

Στα καλά νέα, είναι πως αν προκύψει «παράθυρο» στον προϋπολογισμό θα δουν και έξτρα voucher.

Στο gov.gr τα αποτελέσμα του Αλλάζω Θερμοσίφωνα

Για να δείτε τα αποτελέσματα μέσω gov.gr θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ βάζοντας κωδικούς Taxisnet.

Μέχρι πόσο η επιδότηση του ηλιακού

Μέσω του προγράμματος οι πολίτες μπορούν να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς με επιδότηση που φτάνει σε ποσοστό το 60%.

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό, όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.

Παράδειγμα 1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 759,00 ευρώ το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 612,10 ευρώ (γραμμή 1 – στήλη 3 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
  • ΦΠΑ: 146,90 ευρώ (24% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 759,00 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Παράδειγμα 2: ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91 το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 829,84 ευρώ (γραμμή 3 – στήλη 2 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
  • ΦΠΑ: 141,07 ευρώ (17% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 970,91 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Από πού θα αγοράσετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ μεταβαίνετε στα μητρώα όπου αναρτάται η πρόσφατη λίστα προμηθευτών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, εξοπλισμού (μοντέλων Ηλιακών Θερμοσιφώνων) που δύνανται να λάβουν επιχορήγηση.

Οι προμηθευτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα με κάποιον από τους προβλεπόμενους ρόλους, υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Η αίτηση ελέγχεται και πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Φορέα Πιστοποίησης και Πληρωμής πριν την ένταξή τους στο μητρώο προμηθευτών.

Τα προϊόντα που δύνανται να επιχορηγηθούν από το Πρόγραμμα, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ενταχθεί σε ένα κεντρικό μητρώο εγκεκριμένου εξοπλισμού. Ένα προϊόν εντάσσεται στο μητρώο μετά από δήλωση προμηθευτή και αφού πραγματοποιηθεί αντίστοιχος έλεγχος και επιβεβαίωση από το Φορέα Πιστοποίησης και Πληρωμής. Ο έλεγχος έχει ως σκοπό να επιβεβαιώσει την επιλεξιμότητα των προϊόντων.