Ετεροδημότες στις Δημοτικές Εκλογές 2023 – Πού ψηφίζω

0
939
dimotikes ekloges 2023 eterodimotes pou psifizo 2023
Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις δημοτικές εκλογές 2023

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 θα διεξαχθούν οι Δημοτικές Εκλογές 2023, με τους εκλογείς να ψηφίζουν για Δήμαρχο, Δημοτικό Σύμβουλο και Περιφερειάρχη. Τι ισχύει με ετεροδημότες.

Διαβάστε επίσης: Τι μισθό παίρνει Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος 2023

Πόσα λεφτά παίρνει ο Δημοτικός Σύμβουλος 2023

Τα παραβάν που θα στηθούν στα σχολεία την Κυριακή θα είναι δύο, με τους πολίτες να ψηφίζουν στο ένα για Δήμαρχο και στο άλλο για Περιφερειάρχη.

Όπως και στις εθνικές εκλογές 2023, μέσω τις εφαρμογής του ΥΠΕΣ «Πού ψηφίζω 2023», οι πολίτες θα βλέπουν πού θα ασκούν, σε ποιο σχολείο δηλαδή, το εκλογικό τους δικαίωμα.

Προσοχή! Δεν ισχύει το ίδιο και για τους ετεροδημότες, που ψήφισαν στον Δήμο κατοικίας τους στις εθνικές εκλογές του Μαίου και του Ιουλίου.

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις Δημοτικές Εκλογές 2023

Δυστυχώς, όσοι είχαν κάνει αίτηση στις εθνικές εκλογές να ψηφίσουν στον Δήμο κατοικίας τους και όχι στον Δήμο, στον οποίο έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν εκεί που επιθυμούν.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για τις Δημοτικές Εκλογές 2023, αυτό γίνεται μόνο για τις εθνικές εκλογές, για το Ευρωκοινοβούλιο και τα Δημοψηφίσματα.

Έτσι, θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο όπου είναι τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Π.χ. Ένας κάτοικος Αθηνών που έχει τα δικαιώματα του στον Έβρο, θα πρέπει να μεταβεί στον Έβρο να ψηφίσει, ακόμη και εάν ψήφισε στην Αθήνα στις εθνικές εκλογές.

Αναλυτικά τι αναφέρει η εγκύκλιος:

Οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων ισχύουν μόνο για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα δημοψηφίσματα.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι εκλογείς δύνανται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Πού ψηφίζω στις δημοτικές εκλογές 2023

Όπως και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουλίου έτσι και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αν θέλετε να μάθετε πού ψηφίζετε θα πρέπει να μπείτε στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Πού ψηφίζω 2023» και να δείτε το σχολείο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να μπείτε στην εφαρμογή

Προς το παρόν η εφαρμογή δεν δείχνει το σχολείο στο οποίο θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Θα χρειαστείτε κάποια στοιχεία ή τον ειδικό εκλογικό αριθμό (13 ψηφία)

Εάν δεν έχετε τον ειδικό εκλογικό αριθμό τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε

Το Επώνυμο ολογράφως

και τους δύο πρώτους χαρακτήρες από το

Όνομα

Όνομα Πατέρα

Όνομα Μητέρας

και το έτος γέννησης

Τι ισχύει με την Εφορευτική Επιτροπή στις δημοτικές εκλογές

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε κάθε εκλογικό τμήμα ενώπιον πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο, και τέσσερα (4) μέλη . Τα μέλη κληρώνονται από το οικείο Πρωτοδικείο.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο (67ο ) έτος της ηλικίας τους.

Η κλήρωση ή ο διορισμός των μελών πρέπει να γίνεται δεκαπέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή έως την 23η Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ειδοποιούνται για το διορισμό τους με φροντίδα των οικείων Εισαγγελέων Πρωτοδικών και με απόδειξη, τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο έως την 3η Οκτωβρίου και οφείλουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Δεν συμμετέχουν στην εφορευτική επιτροπή όσοι:

α) έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους,
β) δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού,
γ) δεν κατοικούν στον οικείο δήμο και την οικεία δημοτική κοινότητα,
δ) είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής,
ε) είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των σωμάτων ασφαλείας,
στ) έχουν διατελέσει δήμαρχοι, βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργοί,
ζ) έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές από τον Άρειο Πάγο, η) είναι ιερείς ή λοιποί θρησκευτικοί λειτουργοί

Τι αλλάζει στις δημοτικές εκλογές 2023

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 έρχονται φέτος με κάποιες αλλαγές.

  1. υποβολή σε ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφιότητας για τα αξιώματα του δημάρχου, δημοτικού συμβούλου, συμβούλου δημοτικής κοινότητας και προέδρου δημοτικής κοινότητας,
  2. επιτυχών συνδυασμός, κατά την πρώτη ψηφοφορία (πρώτη Κυριακή) θεωρείται όποιος λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% συν μια ψήφο) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων,
  3. δικαίωμα εκλογής δημοτικού συμβούλου και συμβούλου δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 2.0017 μόνιμων κατοίκων έχει ο επιλαχών συνδυασμός αν κατά την αρχική ψηφοφορία συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων,
  4. αναπροσδιορισμός της πληθυσμιακής βάσης για τον καθορισμό του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου, των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων και των
    προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων, και αναπροσδιορισμός του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων.
  5. μη εκλογή συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και τους δήμους που συγκροτούνται από τις δημοτικές κοινότητες της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3852/2010 (Α’ 87),
  6. εξορθολογισμός και περιορισμός των κωλυμάτων εκλογιμότητας και των ασυμβιβάστων θέσης των αιρετών των δημοτικών αρχών,
  7. θέση σταυρού προτίμησης στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ενιαία στο ψηφοδέλτιο, ανεξαρτήτως της εκλογικής περιφέρειας που θέτουν υποψηφιότητα (κατάργηση διασταυρούμενης ψήφου).