Τι μισθό παίρνει Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος 2023

0
1072
dimarxos lefta misthos dimotikes ekloges 2023
Τι μισθό θα πάρουν Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος 2023

Ούτε μήνας δεν απομένει μέχρι τις Δημοτικές εκλογές 2023, με τους υποψηφίους Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Περιφερειάρχες να ετοιμάζονται για τη μεγάλη μέρα της 8ης Οκτωβρίου. Τι μισθό παίρνουν όμως.

Αν κάποιος δεν καταφέρει να εκλεγεί Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, τότε ακολουθεί και δεύτερη εκλογική μάχη την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου.

Σε άρθρο μας είδαμε πόσα χρήματα παίρνει ένας Δημοτικός Σύμβουλος, τώρα θα δούμε αναλυτικά τον μισθό των Δημάρχων και Αντιδημάρχων 2023. Διαβάστε ΕΔΩ πόσα λεφτά παίρνει ο Δημοτικός Σύμβουλος.

Πώς υπολογίζεται ο μισθός του Δήμαρχου 2023

Ο μισθός τόσο του Δημάρχου όσο και του Αντιδημάρχου υπολογίζεται με βάση τους μόνιμους κατοίκους του εκάστοτε Δήμου.

Οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% του μισθού που αναλογεί στον δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 21%.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

Δήμαρχος ενός Δήμου άνω των 100.000 κατοίκων παίρνει: 4.275 ευρώ

Ο αντιδήμαροχος: 2.137 ευρώ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου: 897 ευρώ

Δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων είναι ο Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας , Πειραιά, Ηρακλείου, Λάρισας, Βόλου, Περιστέρι, Ρόδου, Ιωαννίων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας, Χαλκίδας, Κέρκυρας, Ευόσμου, Καλλιθέας.

Δήμαρχος ενός Δήμου 20.000 έως 100.000 κατοίκων παίρνει:  3.420 ευρώ

Ο αντιδήμαροχος: 1.710 ευρώ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου:718 ευρώ.

Δήμαρχος ενός Δήμου κάτων των 20.000 κατοίκων παίρνει: 2.565 ευρώ

Ο αντιδήμαροχος: 1.282 ευρώ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου: 538 ευρώ

Τα ποσά αυτά φυσικά αυξάνονται αν υπολογιστούν και τα έξοδα παράστασης μετακίνησης κτλ.

Αναλυτικός πίνακας με τα ποσά

Οι αλλαγές στις δημοτικές εκλογές 2023

1. Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο (2) πρώτων συνδυασμών.

2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

3. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481). Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι εξακόσιοι έντεκα (611) έναντι επτακοσίων τριών (703) της τετραετίας 2019 – 2023.

4. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.

5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου.

Πότε θα πιάσουν δουλειά οι νέοι δήμαρχοι

Τις υποχρεώσεις τους οι εκλεγμένοι θα τις αναλάβουν την 1η Ιανουαρίου 2024. Για τα επόμενα 5 χρόνια.

Πού ψηφίζω στις δημοτικές εκλογές 2023

Όπως και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουλίου έτσι και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αν θέλετε να μάθετε πού ψηφίζετε θα πρέπει να μπείτε στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Πού ψηφίζω 2023» και να δείτε το σχολείο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να μπείτε στην εφαρμογή

Προς το παρόν η εφαρμογή δεν δείχνει το σχολείο στο οποίο θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Θα χρειαστείτε κάποια στοιχεία ή τον ειδικό εκλογικό αριθμό (13 ψηφία)

Εάν δεν έχετε τον ειδικό εκλογικό αριθμό τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε

Το Επώνυμο ολογράφως

και τους δύο πρώτους χαρακτήρες από το

Όνομα

Όνομα Πατέρα

Όνομα Μητέρας

και το έτος γέννησης