Γιορτάζει ο Γιώργος 2024 στις 23 Απριλίου; Ανατροπή

0
177
agios gewrgios giorti giwrgos giortazei
Πότε γιορτάζει ο Γιώργος 2024

Ένα από τα πιο κοινά και αγαπημένα ελληνικά ονόματα είναι ο Γιώργος ή η Γεωργία. Η γιορτή τους κάθε χρόνο έρχεται περίπου το Πάσχα. Είτε λίγο πριν είτε μετά. Όλα κρίνονται όμως από την ημερομηνία που θα πέσει η κινητή εορτή του Πάσχα.

Στα εορτολόγια πάντως το όνομα Γιώργος ή Γιωργία έχει τη γιορτή του στις 23 Απριλίου. Τι ισχύει όμως για το Πάσχα 2024; Θα τους γιορτάσουμε 23 του μήναα ή άλλαξε η γιορτή.

Αν θέλετε να ξέρετε πότε αλλάζει η ημερομηνία, έχουμε ένα μικρό «κόλπο» στον υπολογισμό της μεγάλης γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Κανονικά γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, αν το Πάσχα πέφτει πριν, τότε οι Γιώργηδες και οι Γιωργίες γιορτάζουν εκείνη την ημέρα, αν το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απριλίου, τότε αλλάζει μέρα και η γιορτή.

Πότε γιορτάζει ο Γιώργος 2024: Η νέα ημερομηνία

Το Πάσχα 2024 πέφτει στις 5 Μαΐου, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται για την Δευτέρα του Πάσχα.

Έτσι, φέτος θα πείτε χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και τις Γιωργίες τη Δευτέρα 6 Μαΐου.

Γιατί δεν μπορεί να εορταστεί πριν το Πάσχα και μεταφέρεται;

Ο λόγος που γίνεται αυτή η μεταφορά είναι πως κάποια από τα λόγια που ψάλλουν οι ιερείς την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου είναι αναστάσιμα, οπότε πρέπει να ακουστούν μετά την Ανάσταση.

Όλα τα ονόματα που γιορτάζουν μαζί με τον Γιώργο

Την ίδια μέρα εκτός από τον Γιώργο, γιορτάζουν και οι: Γεωργής, Γιώργης, Γιορίκας, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα

Το θαύμα του Αγίου Γεωργίου

Τα αποδοθέντα στον Άγιο Γεώργιο θαύματα είναι πάμπολλα, μερικά από τα οποία παράδοξα και παράλογα. Το πλέον δημοφιλέστερο θαύμα του είναι η Δρακοκτονία, που προϋπήρχε όμως ως μύθος.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα περίχωρα της Κυρήνης, περιοχή της σημερινής Λιβύης, υπήρχε ένας τρομερός δράκος που παραφύλαγε σε μια λίμνη και εμπόδιζε την ύδρευση του χωριού, ενώ κατέτρωγε τους περαστικούς. Για να εξευμενίσουν τον δράκο, οι χωρικοί του έστελναν κάθε μέρα ως τροφή από ένα παιδί, το οποίο επέλεγαν δια κλήρου. Ο Θεός τους λυπήθηκε κι έστειλε τον Άγιο Γεώργιο για να εξολοθρεύσει τον δράκο, την ημέρα που ήταν έτοιμος να καταβροχθίσει την όμορφη μοναχοκόρη του τοπικού άρχοντα.

Ο Άγιος, μετά από φοβερή μονομαχία με τον δράκο, τον σκότωσε κι έσωσε την ωραία κόρη. Τότε, ο πατέρας της, αλλά και όλο το χωριό που ήταν ειδωλολάτρες, βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Το θαύμα αυτό αποδίδεται στην επιβίωση πανάρχαιων μύθων από ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με τους οποίους δαίμονες και τερατώδη κτήνη καραδοκούν σε υδάτινες πηγές εμποδίζοντας τους κατοίκους να προμηθευτούν νερό, εάν οι τελευταίοι δεν επιτελέσουν πρώτα μία ανθρωποθυσία για χάρη του.

Τι ώρα είναι η Ανάσταση 2024: Νωρίτερα φέτος

Η κορύφωση του Θείου Δράματος και της Μεγάλης Εβδομάδας έρχεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με την Ανάσταση του Κυρίου. Βέβαια, η πρώτη Ανάσταση γίνεται νωρίτερα και συγκεκριμένα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις Ενορίες.

Ωστόσο, για να γίνει η Ανάσταση στις εκκλησίες μας, περιμένουμε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, το οποίο ανάβει το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου.

Το βράδυ στους Ναούς οι Χριστιανοί λένε το «Χριστός Ανέστη».

Νωρίς η πρώτη Ανάσταση 2024 – Τι ώρα

Η πρώτη Ανάσταση γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από τη στιγμή της καταβάσεώς Του στον Άδη. Εκεί όπου ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.

Οι πιστοί την ημέρα εκείνη ζουν με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την Εκκλησία στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου θα ψαλεί ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός». 

Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Τι ώρα η Ανάσταση 2024

Όπως κάθε χρόνο η καμπάνα στις εκκλησίες χτυπά νωρίς περίπου στις 9 με 10 το βράδυ με τους πιστούς να γεμίζουν τους ναούς.

Όμως το Χριστός Ανέστη θα ακουστεί στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

«Δεύτε λάβετε φως» και «Χριστός Ανέστη» συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας και τους ασπασμούς της αγάπης.

Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες.

Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια).

Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.