Πότε γιορτάζει ο Γιώργος 2024: Άλλαξε η ημερομηνία

0
1763
agios gewrgios giorti giwrgos giortazei
Πότε γιορτάζει ο Γιώργος 2024

Το όνομα Γιώργος και γενικά η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι συνδεδεμένη με το Πάσχα, και πώς όχι, αφού είναι κινητή γιορτή και η ημερομηνία εορτασμού της εξαρτάται από το πότε πέφτει η Μεγάλη Εβδομάδα. Για το 2024, το Πάσχα επηρεάζει την ημερομηνία και έτσι αλλάζει η ημέρα που οι Γιώργηδες και οι Γεωργίες θα γιορτάζουν.

Αν θέλετε να ξέρετε πότε αλλάζει η ημερομηνία σας έχουμε ένα μικρό «κόλπο» στον υπολογισμό της μεγάλης γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Κανονικά γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, αν το Πάσχα πέφτει πριν, τότε οι Γιώργηδες και οι Γιωργίες γιορτάζουν εκείνη την ημέρα, αν το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απριλίου, τότε αλλάζει μέρα και η γιορτή.

Φέτος αλλάζει!

Πότε γιορτάζει ο Γιώργος 2024: Η νέα ημερομηνία

Το Πάσχα 2024 πέφτει στις 5 Μαΐου, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται για την Δευτέρα του Πάσχα.

Έτσι, φέτος θα πείτε χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και τις Γιωργίες τη Δευτέρα 6 Μαΐου.

Γιατί δεν μπορεί να εορταστεί πριν το Πάσχα και μεταφέρεται;

Ο λόγος που γίνεται αυτή η μεταφορά είναι πως κάποια από τα λόγια που ψάλλουν οι ιερείς την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου είναι αναστάσιμα, οπότε πρέπει να ακουστούν μετά την Ανάσταση.

Όλα τα ονόματα που γιορτάζουν μαζί με τον Γιώργο

Την ίδια μέρα εκτός από τον Γιώργο, γιορτάζουν και οι: Γεωργής, Γιώργης, Γιορίκας, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα

Ευχές για τους εορτάζοντες Γιώργηδες και Γεωργίες

Χρόνια πολλά Γεωργία μου, ν’ ανθίζεις, να μοσχοβολάς, και να χαρίζεις ομορφιά, σε όλους όσους αγαπάς για όλη σου τη ζωή.

Κάθε λουλούδι είναι και μια ευχή και εύχομαι κάθε μία να γίνει αληθινή. Χρόνια Πολλά Γιώργο για την ονομαστική σου εορτή!

Γεώργιε, για την ονομαστική σου εορτή σου εύχομαι ολόψυχα χρόνια σου πολλά και ότι ποθείς στην αγκαλιά σου να το βρεις!

Γιωργία μου για την ονομαστική σου εορτή σου εύχομαι χρόνια πολλά, χρόνια καλά, με υγεία, ευτυχία και ευημερία.

Χρόνια σου πολλά Γωγώ, σου εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου πάντα υγεία ευτυχία και αγάπη.

Γεωργία μου εύχομαι κάθε μέρα να είσαι χαρούμενη όπως αυτή την ημέρα της γιορτής σου! Να είσαι καλά για να σε χαίρομαι για πάντα!

Ποιον σκοτώνει ο Άγιος Γεώργιος στην εικόνα του;

Εκεί, έξω από την πόλη Αλαγία. Στη λίμνη. Εκεί που ενεφώλευε ένας δράκοντας φοβερός και κάθε μέρα εξερχόμενος από την φωλιά του κατεσπάρασσε όποιον άνθρωπο ή ζώο βρισκόταν εκεί κοντά. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της πόλεως αποφάσισαν να του δίνουν ένα παιδί κάθε μέρα για να αφήνει απείραχτους τους ανθρώπους που διέρχονταν από εκεί.

Κάποτε ήρθε και η σειρά της κόρης του άρχοντα να δοθεί τροφή στο αδηφάγο θηρίο. Ο άρχοντας αντέδρασε. Αλλά εξαίρεση δεν γινόταν για κανέναν. Κι ενώ οι κάτοικοι παρατηρούσαν από τα τείχη της πόλεως την επερχόμενη «τύχη» της μικρής κοπέλας, καταφθάνει προνοία Θεού ο άγιος Γεώργιος. Μόλις έχει επιστρέψει από μια εκστρατεία. Ξεπεζεύει απ’ το άλογό του για να πιεί νερό.

Έντρομη η βασιλοπούλα του διηγείται το μαρτύριο της πόλης της και τη δική της αγωνία. Ατρόμητος ο άγιος καταφέρνει να σκοτώσει τον δράκοντα. Η πράξη του ενθουσιάζει τους κατοίκους και έχει ως αποτέλεσμα να βαπτισθούν όλοι τους χριστιανοί.