Τι ώρα η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης 2023

0
14156
epidoma thermansis 2023 pliromi
Έρχεται η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης 2023

Έρχεται η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης 2023. Τι ώρα θα μπουν τα λεφτά στον λογαριασμό.

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 θα μπουν τα λεφτά της πρώτης δόσης για το επίδομα θέρμανσης και έπειτα ακολουθούν το 2024 άλλες δύο δόσεις.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα θέρμανσης είναι τελείως διαφορετικό από το επίδομα ρεύματος. Δείτε εδώ τι ισχύει για το επίδομα ρεύματος.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Τι ώρα θα μπουν τα λεφτά

Λογικά τα λεφτά θα μπουν στους λογαριασμούς το μεσημέρι της Πέμπτης, όμως εξαρτάται από την τράπεζα σας.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε η επόμενη δόση

Μετά από την πρώτη δόση του Δεκεμβρίου, ακολουθούν άλλες δύο. Τον Φλεβάρη και τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα οι δόσεις σπάνε ως εξής:

  • για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογήθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023, θα μπει την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.
  • έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • έως τις 30 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Σημειώνεται πώς όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περυσινή περίοδο.

Ωστόσο, αν κάποιος από τους δικαιούχους της επιδότησης έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προκαταβολή, που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Επίδομα ρεύματος 2024: Ανοίγει για αίτηση, αλλά όχι στο gov.gr

Πάμε για επίδομα ρεύματος 2024, καθώς οι πληροφορίες θέλουν το νέο επίδομα να ανοίγει για αίτηση πολύ πιο νωρίς από τον Ιανουάριο.

Αυτή τη φορά για να πάρετε το επίδομα θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στο MyΘέρμανση και όχι στο gov.gr, όπως στα υπόλοιπα επιδόματα.

Αυτό το επίδομα, όμως, θα σας αφορά μόνο εάν δεν έχετε κάνει αίτηση για επίδομα θέρμανσης εάν ζεστένεστε με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλο κτλ.

Πρόκειται για επίδομα που θα λάβετε μόνο εάν ζεστένεστε με κάποια συσκευή που συνδέεται με το ρεύμα π.χ. air condition.

Επίδομα ρεύματος 2024: Οι νέες πληροφορίες για αίτηση

Καθώς το επίδομα θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα άνοιγαν μέσα στον Ιανουάριο, όμως η ΕΡΤ, προ ημερών έδωσε την πληροφορία πως θα ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα.

Σύντομα θα μάθουμε εάν ευσταθούν οι πληροφορίες και πάμε για αίτηση πριν τις 22 Δεκεμβρίου.

Τι είναι το επίδομα ρεύματος;

Το επίδομα ρεύματος είναι η νέα κυβερνητική παροχή σε όσους δεν ζεσταίνονται με τους παραδοσιακούς τρόπους, βλέπε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλο, αλλά χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο θέρμανσης συσκευές που χρησιμοποιούν ρεύμα.

Θα μπορούν δηλαδή να κάνουν αίτηση όλοι όσοι δεν έχουν λάβει το επίδομα θέρμανσης που δίνεται κάθε χρόνο και πληρούν κάποια κριτήρια.

Έτσι εάν χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το aircondition ή κάποια ηλεκτρική θερμάστρα θα μπείτε στο MyΘέρμανση και θα κάνετε την αίτηση.

Η επιδότηση θα καλύψει το τρίμηνο Ιανουάριο-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2024, θα αφορά τους ευάλωτους, ξεκινά από τα 45 ευρώ και θα φτάνει το ανώτερο τα 480 ευρώ.

Για να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε θα πρέπει να δείτε τις βαθμοημέρες -όπως και στο επίδομα θέρμανσης- ενώ η πληρωμή δεν θα γίνει στην τράπεζα του δικαιούχου, αλλά με έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος. Όταν θα έρθει για παράδειγμα ο λογαριασμός Απριλίου του παρόχου θα περιλαμβάνει την έκπτωση.

Προσοχή! Ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποιον λογαριασμό θα γίνει η έκπτωση.