Επίδομα ρεύματος 2024: Ανοίγει για αίτηση, αλλά όχι στο gov.gr

0
996
epidoma reumatos 2023 aitisi myθερμανση αιτηση
Πότε η πληρωμή για το επίδομα ρεύματος 2024

Πάμε για επίδομα ρεύματος 2024, καθώς το νέο επίδομα άνοιξε για αίτηση πολύ πιο νωρίς από τον Ιανουάριο.

Update: Επίδομα ρεύματος 2024: ΕΔΩ η αίτηση στο myΘέρμανση, όχι στο gov.gr

Αυτή τη φορά για να πάρετε το επίδομα θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στο MyΘέρμανση και όχι στο gov.gr, όπως στα υπόλοιπα επιδόματα.

Αυτό το επίδομα, όμως, θα σας αφορά μόνο εάν δεν έχετε κάνει αίτηση για επίδομα θέρμανσης εάν ζεστένεστε με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλο κτλ.

Πρόκειται για επίδομα που θα λάβετε μόνο εάν ζεστένεστε με κάποια συσκευή που συνδέεται με το ρεύμα π.χ. air condition.

Επίδομα ρεύματος 2024: Οι νέες πληροφορίες για αίτηση

Καθώς το επίδομα θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις άνοιξαν τελικά πριν τις 22 Δεκεμβρίου.

Επίδομα ρεύματος 2024: Βήμα – βήμα η αίτηση ΕΔΩ

Ένα μέλος του νοικοκυριού θα μπορέσει να κάνει την αίτηση, βάζοντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας.

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ για αίτηση.

 Αφού μπείτε θα πρέπει να βάλετε τα εξής στοιχεία:

  • Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη/Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
  • Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
  • Εισάγετε έναν ΑΦΜ/Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
  • Παρακαλούμε εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
  • e-mail επικοινωνίας
  • Τηλέφωνο Οικίας
  • Κινητό τηλέφωνο

Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποία είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστή η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τι είναι το επίδομα ρεύματος;

Το επίδομα ρεύματος είναι η νέα κυβερνητική παροχή σε όσους δεν ζεσταίνονται με τους παραδοσιακούς τρόπους, βλέπε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλο, αλλά χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο θέρμανσης συσκευές που χρησιμοποιούν ρεύμα.

Θα μπορούν δηλαδή να κάνουν αίτηση όλοι όσοι δεν έχουν λάβει το επίδομα θέρμανσης που δίνεται κάθε χρόνο και πληρούν κάποια κριτήρια.

Έτσι εάν χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το aircondition ή κάποια ηλεκτρική θερμάστρα θα μπείτε στο MyΘέρμανση και θα κάνετε την αίτηση.

Η επιδότηση θα καλύψει το τρίμηνο Ιανουάριο-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2024, θα αφορά τους ευάλωτους, ξεκινά από τα 45 ευρώ και θα φτάνει το ανώτερο τα 480 ευρώ.

Για να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε θα πρέπει να δείτε τις βαθμοημέρες -όπως και στο επίδομα θέρμανσης- ενώ η πληρωμή δεν θα γίνει στην τράπεζα του δικαιούχου, αλλά με έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος. Όταν θα έρθει για παράδειγμα ο λογαριασμός Απριλίου του παρόχου θα περιλαμβάνει την έκπτωση.

Προσοχή! Ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποιον λογαριασμό θα γίνει η έκπτωση.

Τα δικαιολογητικά για το επίδομα ρεύματος 2024

Για να κάνετε την αίτηση στο MyΘέρμανση θα πρέπει να έχετε τα εξής δικαιολογητικά:

  •  Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Όλα τα κριτήρια για το επίδομα

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

  • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού των τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.

Τα περιουσιακά κριτήρια ορίζονται ως εξής:

  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.