Επίδομα ρεύματος 2024: ΕΔΩ η αίτηση στο myΘέρμανση, όχι στο gov.gr

0
1176
epidoma reumatos 2024 aitisi aade
Άνοιξε το επίδομα ρεύματος 2024 για θέρμανση

Άνοιξε τελικά η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος 2024 πριν από τα Χριστούγεννα, με τους δικαιούχους από το απόγευμα της Πέμπτης 21/12 να μπαίνουν στο MyΘέρμανση (όχι στο gov.gr) και κάνουν αίτηση.

Το συγκεκριμένο επίδομα δεν αφορά όσους ζεσταίνονται με παραδοσιακά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα, αλλά σε όσους χρησιμοποιούν συσκευές που χρησιμοποιούν ρεύμα, όπως το αιρκοντίσιον.

Ως προς τα κριτήρια, δεν έχουν διαφορά με το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, αλλαγές υπάρχουν στα δικαιολογητικά, αλλά και στον τρόπο που θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος.

Αφορά το τρίμηνο Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο 2024, θα είναι ύψους από 45 έως 480 ευρώ και η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στον λογαριασμό ρεύματος.

Επίδομα ρεύματος 2024: Βήμα – βήμα η αίτηση ΕΔΩ

Ένα μέλος του νοικοκυριού θα μπορέσει να κάνει την αίτηση, βάζοντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας.

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ για αίτηση.

 Αφού μπείτε θα πρέπει να βάλετε τα εξής στοιχεία:

 • Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη/Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
 • Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
 • Εισάγετε έναν ΑΦΜ/Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
 • Παρακαλούμε εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
 • e-mail επικοινωνίας
 • Τηλέφωνο Οικίας
 • Κινητό τηλέφωνο

Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποία είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστή η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Επίδομα θέρμανσης 2024: Τα δικαιολογητικά και τα κριτήρια

Χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Δικαίωμα αίτησης ώστε να λάβουν το επίδομα ρεύματος, έχουν όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή κάποιο θερμαντικό σώμα. Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά ορίζονται ως εξής:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:

 • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
 • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

 • Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, αυτά είναι τα εξής:

 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πόσο επίδομα ρεύματος θα λάβετε;

Tο ποσό της επιδότησης δεν θα το λάβετε στην τράπεζα, αλλά ως έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος.. Θα ισχύει για τρεις μήνες και συγκεκριμένα για Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και κάθε μήνα το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού.

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Επίδομα ρεύματος 2024: Οι δικαιούχοι

 Οι δικαιούχοι εκτιμώνται περίπου σε 1,2 εκατ. και είναι όσοι/όσες πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

   α) οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

   β) κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και

   γ) αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.