Επίδομα ρεύματος 2024: Δικαιολογητικά για αίτηση ΕΔΩ

0
1400
epidoma reumatos επιδομα ρευματος πληρωμη
Όλα τα νέα για το επίδομα ρεύματος 2024

Άνοιξε το επίδομα ρεύματος 2024 που ανακοίνωσε το υπ. Ενέργειας, ως αντίμετρο για την ακρίβεια στην ενέργεια. Μπορεί το σύνθημα να έχει δοθεί για το επίδομα (υπενθυμίζεται πως κάποτε είχαμε το Power Pass), όμως η αίτηση και κατά συνέπεια η πρώτη «πληρωμή» αργεία ακόμα.

Update: Επίδομα ρεύματος 2024: ΕΔΩ η αίτηση στο myΘέρμανση, όχι στο gov.gr

Το επίδομα ρεύματος ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, και για να το λάβουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να τηρούν μία σειρά από κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ χρειάζεται αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μόνο, που η αίτηση για το επίδομα δεν θα γίνει μέσω του gov.gr – στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέες υπηρεσίες – αλλά μέσω του ιστότοπου της ΑΑΔΕ.

Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά από ένα μέλος του νοικοκυριού. Η περίοδος για την οποία θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυσης είναι από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024, όμως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Το συγκεκριμένο επίδομα δεν θα δοθεί ούτε σε ψηφιακή κάρτα, ούτε στον λογαριασμό των δικαιούχων. Προβλέπεται να γίνει η έκπτωση σε έναν επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Τα δικαιολογητικά για το επίδομα ρέυματος 2024

Όταν ανοίξει η αίτηση θα μπείτε στην ΑΑΔΕ και θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Επίδομα ρεύματος 2024: Εδώ η αίτηση, δεν θα γίνεται στο gov.gr

Όπως και στο επίδομα θέρμανσης, η αίτηση για το επίδομα ρεύματος 2024 θα γίνεται στο σαιτ της ΑΑΔΕ, myΘέρμανση και όχι μέσω του gov.gr.

 Επισημαίνεται ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗ

Πόσο επίδομα ρεύματος θα λάβετε;

Tο ποσό της επιδότησης δεν θα το λάβετε στην τράπεζα, αλλά ως έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος.. Θα ισχύει για τρεις μήνες και συγκεκριμένα για Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και κάθε μήνα το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού.

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Πότε η πληρωμή της έκπτωσης;

Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024).

Όπως και να έχει όμως ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση της περιόδου ενίσχυσης. Επομένως οι πληρωμές θα γίνονται αναλόγως της ημερομηνίας αίτησης και υποβολής των δικαιολογητικών.

Επίδομα ρεύματος: Οι 3 κατηγορίες δικαιούχων

Οι δικαιούχοι εκτιμώνται περίπου σε 1,2 εκατ. και είναι όσοι/όσες πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,
  • κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και
  • αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επίδομα ρεύματος: Τι ισχύει αν παίρνω επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο

Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Επίδομα ρεύματος 2024: Οι δικαιούχοι

 Οι δικαιούχοι εκτιμώνται περίπου σε 1,2 εκατ. και είναι όσοι/όσες πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

   α) οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

   β) κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και

   γ) αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.