Πότε γιορτάζει ο Μανώλης το 2023 – Σύγχυση με τη γιορτή

0
857
giorti γιωργος γιορταζει
Πότε γιορτάζει Γιώργος

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και πολλοί από τους αγαπημένους μας θα έχουν τη γιορτή τους, ανάμεσά τους και ο Μανώλης.

Και να γνωρίζουμε καλά πότε γιορτάζει ο Χρήστος, η Χριστίνα, η Βασιλική και ο Βασίλης, το όνομα Μανώλης, μπορεί λίγο να μας μπερδέψει.

Ο Μανώλης, όπως και τα Εμμανουήλ, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Έμμυλι, Μανουέλα, Μανωλία γιορτάζουν, σύμφωνα με το εορτολόγιο τόσο στις 25 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα δηλαδή των Χριστουγέννων, όσο και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στις 26 Δεκεμβρίου 2023.

Έχει όμως επικρατήσει να γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα, δηλαδή στις 26/12/2023.

Σε μερικά μέρη όμως της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη ο Μανώλης γιορτάζεται ανήμερα στις 25 Δεκεμβρίου.

Γιατί γιορτάζει σήμερα ο Μανώλης και η Εμμανουέλα

Εμμανουήλ σημαίνει “ο Θεός είναι μαζί μας”, “μεθ’ ημών ο Θεός” και σήμερα δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων γιορτάζει ο Μανώλης.

Εμμανουήλ είναι όνομα του Ιησού Χριστού, αναφέρεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο (Ματθαίος 1:23).

Το όνομα Εμμανουήλ που σημαίνει “ο Θεός είναι μαζί μας” αναφέρεται δύο φορές από τον προφήτη Ησαΐα (7:14, 8:7), όταν ο Ησαΐας προανήγγειλε τη γέννηση του “παιδιού”, δηλαδή του Ιησού Χριστού στο βασιλιά. Αναφέρεται και “ο Θεός είναι μαζί μας” στο Ησαΐας 8:10). Ο Ματθαίος αναφέρει το όνομα Εμμανουήλ λέγοντας ότι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης: “H παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και θα τον ονομάσουν Eμμανουήλ, που σημαίνει: ο Θεός είναι μαζί μας.” (Ματθαίος 1:22-24).