Πανεύκολη συνταγή για μελομακάρονα χωρίς μίξερ με 3 μυστικά

0
642
melomakarona sintagi μελομακαρονα συνταγη
Απολαυστική συνταγή για μελομακάρονα

Μύρισε Χριστούγεννα, αν και ακόμα ο καιρός είναι… ανοιξιάτικος και ήδη τα πρώτα σπίτια φτιάχνουν μελομακάρονα. Άλλωστε είναι μία συνταγή αγαπημένη και πεντανόστιμη για όλες τις εποχές του χρόνου. Αν και εσείς τα έχετε επιθυμήσει (πάει και ένας χρόνος) σας έχουμε μία συνταγή, πιο εύκολη δεν γίνεται, για πεντανόστιμα μελομακάρονα. Δεν χρειάζεται μίξερ και με τρία μυστικά μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία.

Είναι μία συνταγή της σεφ Γωγώς Δελογιάννη.

Εγγυώμαστε για την επιτυχία.

Υλικά για τη συνταγή για μελομακάρονα

Υλικά για τη ζύμη

250 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
70 γρ. κονιάκ
180 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κ.γλ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Υλικά για το σιρόπι

500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
500 γρ. καρύδι σπασμένο

Συνταγή για μελομακάρονα: Πώς τα φτιάχνω

Θα αρχίσουμε, φτιάχνοντας το πανεύκολο σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα, με το μάτι να καίει σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε το μέλι, το νερό, τη ζάχαρη, τα στικ κανέλας, το πορτοκάλι κομμένο στα δύο (στίβω και λίγο μέσα στο μείγμα) και τα γαρύφαλλα.

Ένα μυστικό, που θέλει προσοχή, είναι το πορτοκάλι να μην είναι κερωμένο. Αν είναι, ξεπλύντετο καλά.

Αφού τα έχω βάλει μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύω το σιρόπι και αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει. Ήδη στην πρώτη βράση έχει αρχίσει και λιώνει. Το αφήνω να δέσει.

Συνεχίζω με τη ζύμη. Και εδώ έρχεται το δεύτερο μεγάλο μυστικό για σίγουρη επιτυχία.

Ξεκινώντας τη ζύμη, βάζω σε μία μεγάλη μπασίνα, το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Ανακατεύω το μείγμα, για να ενεργοποιηθεί η σόδα, ώστε το μελομακάρονο να γίνει αφράτο και τραγανό.

Στη συνέχεια προσθέτω τα έλαια, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το metaxa και κάνω ένα ανακάτεμα.

Μόλις κάνω το ανακάτεμα, ρίχνω την ζάχαρη και τη λιώνω, ανακατεύοντας το μείγμα.

Στη συνέχεια προσθέτω το σιμιγδάλι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ελάχιστο αλάτι.

Το τρίτο μυστικό έχει να κάνει με το ανακάτεμα. Όσο λιγότερο ασχολούμαι με το ανακάτεμα, τόσο πιο ωραία θα γίνει η ζύμη.

Έτσι με μία μαρίζ ανακατεύω το μείγμα, προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι. Αφού τελειώσω, αφήνω να ξεκουραστεί μισή με μία ώρα.

Αρχίζω και τα πλάθω. Προθερμαίνω τον φούρνο και τα αφήνω να ψηθούν για περίπου 25 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Τα αφήνω να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα βάζω για περίπου 30 με 40 δεύτερα στο καυτό σιρόπι.

Μεγάλη προσοχή, είτε τα μελομακάρονα είτε το σιρόπι θα πρέπει να είναι το ένα σε θερμοκρασία δωματίου, το άλλο καυτό.

Δεν πρέπει να είναι και τα δύο καυτά.

Πασπαλίστε με καρύδι και καλή σας όρεξη.

Τα μελομακάρονα ήταν το… γλυκό του μακαρίτη

Τα μελομακάρονα ετυμολογικά προέρχονται από την αρχαιοελληνική «μακαρία», ένα είδος ζυμωτής, ημίγλυκης ψυχόπιτας με οβάλ σχήμα, σαν μεγάλο μελομακάρονο, που σερβιριζόταν στα νεκρώσιμα δείπνα για να τιμηθεί η μνήμη του αποθανόντος, να μακαριστεί δηλαδή ο νεκρός, ο μακαρίτης. Στα μεσαιωνικά/βυζαντινά χρόνια, το νεκρώσιμο δείπνο συνολικά ονομαζόταν «μακαρωνία» και, εκτός από τη μακαρία, σερβίρονταν και ζυμαρικά (όπως συμβαίνει και τα Ψυχοσάββατα, πάλι για την ενθύμηση των νεκρών).