Κουρκούτι για μπακαλιάρο: Μυστική συνταγή με μπύρα

0
1201
kourkouti mpakaliaros sintagi
Η καλύτερη συνταγή για κουρκούτι από μπύρα

Έφτασε η 25η Μαρτίου και παραδοσιακά θα φάμε τον μπακαλιάρο σκορδαλιά ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής. Και αν δεν επισκεφτούμε κάποιο ταβερνάκι εκείνη την ημέρα, σίγουρα μπορούμε να κάνουμε τη συνταγή σπίτι, αρκεί να κάνουν καλό κουρκούτι. Γιατί το «κλειδί» για έναν πετυχημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά είναι το καλό κουρκούτι.

Εμείς σας έχουμε μικρά μυστικά για να πετύχετε τη συνταγή για το κουρκούτι, αλλά και την τέλεια, γρήγορη και πανεύκολη συνταγή με μπύρα.

Μην αναλωθείτε στις ποσότητες, παρακάτω θα βρείτε όσα χρειάζεστε για το θεϊκό κουρκούτι. Και έξτρα tip… πώς θα αγοράσετε τον σωστό μπακαλιάρο για να μην πιαστείτε κορόϊδο.

Συνταγή για τέλειο κουρκούτι με μπύρα – Οδηγίες

Η μπύρα προσθέτει πόντους γεύσης, όμως δίνει πιο ψωμένιο αποτέλεσμα σε σχέση με το νερό. Ο συνδυασμός των δύο που προτείνει ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος προσφέρει την ιδανική ισορροπία και τον προτείνουμε.

Πάμε να δούμε τη… μυστική συνταγή του Σκαρμούτσου

Υλικά:

400 γρ. αλεύρι

400 γρ. νερό

330 ml μπύρα

18 γρ. ξερή μαγιά

Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο δεντρολίβανο, ρίγανη, κουρκουμά

Αν ο μπακαλιάρος είναι φρέσκος, στο μείγμα προσθέτουμε και αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα πλατύ σκεύος (που θα έχει χώρο για να βουτήξουμε μετά τα κομμάτια του μπακαλιάρου) βάζουμε όλα τα στερεά στοιχεία και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά σε δόσεις και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Όταν ο χυλός μας γίνει λείος, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα περίπου.

Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με άφθονο λάδι – κατά προτίμηση σπορέλαιο για πιο ελαφρά γεύση.

Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βουτάμε στον χυλό, φροντίζοντας να μην «τρέχει».

Τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κουρκούτι να πάρει το χρώμα του λουκουμά.

Βγάζουμε από το τηγάνι και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Tips για σίγουρη επιτυχία

  • Δεν γεμίζουμε ποτέ το τηγάνι. Τα κομμάτια πρέπει να έχουν απόσταση ανάμεσά τους.
  • Ο παστός μπακαλιάρος είναι ψημένος από την παραμονή του στο αλάτι και δεν χρειάζεται παρά ελάχιστη ώρα στο τηγάνι.
  • Δεν παραλείπουμε ποτέ να αλευρώσουμε το ψάρι πριν το βουτήξουμε στο κουρκούτι. Χωρίς το αλεύρι, ο χυλός θα «γλιστρήσει» στην επιφάνεια του ψαριού και θα διασκορπιστεί στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε πάντα το κουρκούτι πριν βουτήξουμε το ψάρι γιατί το αλεύρι έχει την τάση να πηγαίνει στον πάτο.

Πώς δεν θα την πατήσετε με τον μπακαλιάρο

Καμπανάκι κρούει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) με αφορμή περιστατικά παραπλάνησής τους κατά την αγορά μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, όπως υπογραμμίζει η ΕΕΚΕ, «όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».

5 συμβουλές για να ξεχωρίσετε τον αυθεντικό μπακαλιάρο

Παράλληλα, η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

  • Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
  • Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  • Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  • Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  • Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.