Τέλειο κουρκούτι για μπακαλιάρο σκορδαλιά – Μυστική συνταγή

0
1279

25η Μαρτίου και ο παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο γιορτινό τραπέζι. Όμως για να πετύχει το φαγητό χρειάζεται συνταγή για τέλειο, πεντανόστιμο κουρκούτι.

Παρακάτω, θα δείτε την καλύτερη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά και τα μυστικά της για να πετύχετε το τέλειο κουρκούτι που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας.

Η συνταγή για το κουρκούτι είναι από τον Σταύρο Βαρθαλίτη.

Η συνταγή για το κουρκούτι είναι για δύο φιλέτα μπακαλιάρου.

Συνταγή για το τέλειο κουρκούτι

Υλικά για κουρκούτι

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
200 γρ. κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο,
330 γρ. μπύρα παγωμένη,
50 γρ. τσίπουρο,
60-100 γρ. νερό παγωμένο,
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Οδηγίες για εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπωλ βάζω όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Αρχίζω να ανακατεύω σιγά – σιγά. Στη συνέχεια αρχίζω να προσθέτω το νερό, ώστε να γίνει χυλός. Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε περισσότερο νερό, μπορεί και όχι. Δεν πρέπει να είναι ούτε νερουλός, ούτε σφιχτός. Αν σηκώσετε την κουτάλα και στάζει είναι στην τέλεια μορφή του.

Σε αυτό το στάδιο αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε είτε κουρκουμά είτε σκόνη σκόρδου, ανάλογα με το τι προτιμάται.

Για να βγει τέλειος ο μπακαλιάρος, υπάρχουν μυστικό στο τηγάνισμα.

Αρχικά, τα φιλέτα πρέπει να τα περάσετε από αλεύρι στο οποίο θα έχετε προσθέσει αλάτι, αν ο μπακαλιάρος δεν είναι παστος.

Στη συνέχεια βάζετε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι. Το αλεύρι θα έχει πάρει την υγρασία από τον μπακαλιάρο και έτσι το κουρκούτι θα είναι τραγανό.

Ακόμη ένα μυστικό έχει να κάνει με το τηγάνισμα.

Αφού κάψει το λαδάκι, θα παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το κουρκούτι και πριν τα αφήσετε στο τηγάνι θα τα κρατάτε λίγο μέσα με το πηρούνι ώστε να πάρουν κρούστα.

Σε 4 – 5 λεπτά ο μπακαλιάρος θα είναι έτοιμος.

Οδηγίες για τον μπακαλιάρο

Ο μπακαλιάρος πρέπει να είναι κομμένος σε ισομεγέθη -περίπου- κομμάτια. Όσο πιο μεγάλα είναι τα κομμάτια, τόσο πιο δύσκολα είναι στο τηγάνισμα, γι’ αυτό υπολογίστε 2-3 κομμάτια στην μερίδα και κόψτε αναλόγως.

Προσοχή! Το κομμάτι κοντά στην ουρά του ψαριού, που δεν είναι καθόλου σαρκώδες είναι καλύτερο να το κρατήσετε για κάποια άλλη χρήση.

Πριν χρησιμοποιήσετε τον μπακαλιάρο ταμπονάρετέ τον με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα για να είναι στεγνός.