Βόμβα με αναδρομικά συντάξεων έως τον Μάιο 2024: Οι δικαιούχοι

0
667
anadromika sintaxeis plirwmi
Όλα τα νέα για τις συντάξεις και τους συνταξιούχους

Έρχεται μία μεγάλη πληρωμή σε συνταξιούχους, με 20.000 δικαιούχους να παίρνουν αναδρομικά συντάξεων για 52 μήνες.

Εντός ολίγων ημερών, όπως διαβάζουμε στα Νέα, θα γίνει επανυπολογισμός συντάξεων σε 20.000 περίπου συνταξιούχους. Έως τον Μάιο δηλαδή, ξεκινώνοντας από τον Μάρτιο, οι δικαιούχοι θα βλέπουν και μεγαλύτερες συντάξεις αλλά και αναδρομικά.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η τύχη για τα δώρα και τα επιδόματα αδείας των συνταξιούχων που κόπηκαν την περίοδο 2013 – 2018.

Ποιους αφορούν τα αναδρομικά των συντάξεων

Τα αναδρομικά έως 52 μήνες αφορούν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση. Δικαιούνται επιπλέον χρηματικά ποσά λόγω επανυπολογισμού σε βάθος έως 52 μηνών μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2024.

Ηδη αυξημένες συντάξεις και αναδρομικά ποσά από τον Οκτώβριο 2019 λαμβάνουν κάθε μήνα (σταδιακά) οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις τους επανυπολογίζονται με βάση τον επανυπολογισμό του νόμου 4670/2020 του Βρούτση.

Συγκεκριμένα αφορούν:

• όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης

• συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων

• συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση

• συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Οι συνταξιούχοι των οποίων η σύνταξη θα επανυπολογιστεί εξαιτίας λαθών:

• την αύξηση που αντιστοιχεί στα επιπλέον των 30 έτη ασφάλισης

• τη διόρθωση του λάθους στον επανυπολογισμό των αναδρομικών που αναλογούν στον επιπλέον χρόνο ασφάλισης

• την αύξηση στην κανονική σύνταξη του 7,73% πέρυσι και τη φετινή (3,1%) τις νέες οφειλές από τον ν. Βρούτση.

Τεράστια εξέλιξη με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ – Ημερομηνία

Στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει τις πληρωμές προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι τα ΑΦΜ, τα οποία πρέπει να αποχαρακτηρίσει προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως. Πρόκειται για 16.000 ΑΦΜ.

Αυτή είναι η ημερομηνία για την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σήμερα, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε από την Agrotica πως ο φορέας θα παραμείνει δημόσιος, δίνοντας παράλληλα την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των αποζημιώσεων του 2023.

Όπως είπε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές από την 20η Φεβρουαρίου.

«Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία αυτές θα ξεκινούσαν να καταβάλλονται μετά την 15η Απριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το 2023», όπως διευκρίνισε.

Εξήγησε δε ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΕΛΓΑ, «σε αντίθεση με όσα σκοπίμως κυκλοφορούν περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων».

Αναφορικά με τα ΑΦΜ, είπε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023).

Ειδικά για το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο οργανισμός στην πράξη, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς. Μετά από εισήγησή μου, χθες εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού η υποστήριξή του με Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.