Τεράστια εξέλιξη με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ – Ημερομηνία

0
541
plirwmi opekepe iounios
Τα νέα για την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει τις πληρωμές προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι τα ΑΦΜ, τα οποία πρέπει να αποχαρακτηρίσει προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως. Πρόκειται για 16.000 ΑΦΜ.

Αυτή είναι η ημερομηνία για την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σήμερα, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε από την Agrotica πως ο φορέας θα παραμείνει δημόσιος, δίνοντας παράλληλα την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των αποζημιώσεων του 2023.

Όπως είπε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές από την 20η Φεβρουαρίου.

«Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία αυτές θα ξεκινούσαν να καταβάλλονται μετά την 15η Απριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το 2023», όπως διευκρίνισε.

Εξήγησε δε ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΕΛΓΑ, «σε αντίθεση με όσα σκοπίμως κυκλοφορούν περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων».

Αναφορικά με τα ΑΦΜ, είπε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023).

Ειδικά για το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο οργανισμός στην πράξη, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς. Μετά από εισήγησή μου, χθες εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού η υποστήριξή του με Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

Πότε η πληρωμή Συνδεδεμένων Ενισχύσεων

ια την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ,ενώ για το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ, τόνισε «επιστρέφουμε στην κανονικότητα και λειτουργούμε με διαφάνεια». Σο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 θα γίνει τον Μάρτιο, προκειμένου ο ΟΠΕΚΕ να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ.