«Καρφί» από Καλλιάνο για την κακοκαιρία: Την «αχνό-είδαν»

0
831
kairos athina prognwsi kairou
Ο καιρός στην Αθηνα

«Καρφί» από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο για προγνωστικά μοντέλα και συναδέλφους σχετικά με την κακοκαιρία Bettina και όσα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στη χώρα.

Όπως λέει σε ανάρτησή του στο Facebook, υπήρξαν καιρικά μοντέλα που «αχνο-είδαν» τις «εκπλήξεις» που έφερε η κακοκαιρία, ενώ όπως τόνισε, είχε διαφωνίσει με όσους έλεγαν για χιόνια σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων, αφού χιόνια είδαμε ακόμα και σε ύψος 200 μέτρων.

Τέλος, έκλεισα την ανάρτηση, λέγοντας πως δεν επιθυμεί τα μπράβο ούτε το χάιδεμα αυτιών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτησή του:

Το ήξερα ότι η κακοκαιρία αυτή θα φέρει εκπλήξεις που δεν τις προέβλεπαν τα μοντέλα και μάλιστα σας το είχα πει εδώ και 2 ημέρες.
▪️Χθες διαφώνησα κάθετα με τις προβλέψεις που έλεγαν ότι θα χιονίσει στη βόρεια Ελλάδα από τα 500-700 μέτρα και υψηλότερα ή ότι οι άνεμοι θα έφταναν τα 7-8 μποφόρ. Είχα πει ότι θα έχουμε εκπλήξεις και ότι τα χιόνια δεν θα εκδηλωθούν το βράδυ αλλά από το απόγευμα και οι ριπές των ανέμων θα έφταναν και τα 10 μποφόρ.

▪️Πράγματι, στην Κεντρική Μακεδονία, αυτή την ώρα, χιονίζει μέχρι και στο Κιλκίς σε υψόμετρο μόλις 200 μέτρα ενώ στη Δυτική Μακεδονία χιόνιζε σε μεγάλες πόλεις από τις απογευματινές ώρες σήμερα.

▪️Στη Φλώρινα, στις 13.10 μμ η θερμοκρασία ήταν στους 13°C και στις 16.10 μμ ήταν στους 0,5°C. Επίσης, η μείωση της βαρομετρικής πίεσης μέσα σε 24 ώρες άγγιξε τα 17-18 mbar σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με αποτέλεσμα το φαινόμενο να χαρακτηρίζεται ορθώς ως μετεωρολογική βόμβα.

▪️Πάντως, όποια φαινόμενα και αν εκδηλώθηκαν ή εκδηλωθούν, αυτό που είναι πιο σημαντικό/επικίνδυνο στην συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι οι άνεμοι που οι ριπές τους ξεπέρασαν σε πολλούς σταθμούς τα 100 km/h (οριακά άνω των 10 μποφόρ) και μάλιστα έφτασαν ακόμα και στα 118 km/h στις Κυκλάδες, δηλαδή στα 11 μποφόρ.

👉 Ολα τα παραπάνω σας τα αναφέρω, όχι για να μου πει κάποιος μπράβο. Το αντίθετο, δεν επιθυμώ το χάϊδεμα αυτιών. Τη δουλειά μου κάνω. Υπάρχουν και φορές που δεν έχω πετύχει ακριβώς μια μεταβολή του καιρού.

👉 Τα αναφέρω όμως γιατί, πράγματι, η συγκεκριμένη κακοκαιρία έκρυβε πολλές εκπλήξεις που χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης και επιστημονικής συζήτησης και που τα περισσότερα μοντέλα πρόγνωσης ούτε καν τις “αχνό-είδαν”…