Επιταγή ακρίβειας 2023: Η νέα ημερομηνία για πληρωμή

0
900
epitagi akribeias 2023 plirwmi sintaxiouxoi
Πότε η πληρωμή της επιταγής ακρίβειας 2023

Μπορεί φέτος τα σενάρια όλο αυτό τον καιρό να απέκλειαν νέα επιταγή ακρίβειας 2023 σε ευάλωτες ομάδες όμως τελικά διαψεύστηκαν. Βέβαια, η φετινή επιταγή ακρίβειας έχει άλλο όνομα, είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι και αποκλείει μία τεράστια ομάδα ευάλωτου πληθυσμού.

Προς το παρόν το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», όπως ονομάζεται η επιταγή ακρίβειας, δεν έχει επίσημη ημερομηνία πληρωμής, όμως, όλα δείχνουν πως αυτή θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τα Χριστούγεννα, ως μία τόνωση της αγοράς.

Στα γενικά χαρακτηριστικά του φέτος ισχύουν τα εξής: Πρόκειται για επίδομα 150 ευρώ που θα μπει στα ΑΤΜ χωρίς αίτηση στο gov.gr, αφορά συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, οι άνεργοι αποκλείονται από το επίδομα, ενώ τα ΑΜΕΑ θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ.

Πώς θα πάρω την επιταγή ακρίβειας 2023; Θέλει αίτηση;

Για να λάβει κάποιος δικαιούχους την επιταγή ακρίβειας 2023 δεν χρειάζεται να πάει στο gov.gr και να κάνει αίτηση, θα τη λάβει αυτόματα στον λογαριασμό.

Τα ποσά για πληρωμή της επιταγής ακρίβειας 2023

Φέτος το επίδομα δεν είναι ίδιο για όλους και θα τρέξει με διαφορετικές ταχύτητες.

Συγκεκριμένα 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ στο λογαριασμό. Υπενθυμίζεται πως θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. 

Η δεύτερη κατηγορία που θα λάβει επίδομα είναι 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ που θα πάρουν 200 ευρώ στον λογαριασμό τους.

Παράλληλα, υπάρχουν 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, που θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Το συνολικό ποσό  που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ. Διαβάστε εδώ αναλυτικά για αυτό το επίδομα.

Και οι 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

Ημερομηνία για την πληρωμή της επιταγής ακρίβειας 2023

Μπορεί το υπ. Οικονομίας να μην έχει ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία της πληρωμής, αλλά αν ανατρέξουμε στις περασμένες χρονιές, θα δούμε πως οι πληρωμές των επιδομάτων έγιναν πριν τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, η επιταγή ακρίβειας 2022 μπήκε στα ΑΤΜ στις 20 Δεκεμβρίου, κάτι παρόμοιο αναμένεται και φέτος, λόγω των Χριστουγέννων.

Δεδομένο είναι πως η πληρωμή του επιδόματος παιδιού και της έξτρα δόσης θα γίνει ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο. Με βάση τα περσινά δεδομένα, τα ποσά μπήκαν στον λογαριασμό των δικαιούχων νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Δηλαδή, αντί για να μπουν τέλος Δεκεμβρίου, μπήκαν 20 Δεκεμβρίου, εξαιτίας της ημέρας των Χριστουγέννων. Πιθανότατα, το ίδιο να γίνει και φέτος.

Άλλες πληρωμές εντός Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

  • Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
  • Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
  • Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
  • Το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Έκτακτο επίδομα παιδιού 2023: Τα ποσά για τον Δεκέμβριο

Τα παραδείγματα για την πληρωμή μιάμισης δόσης του επιδόματος παιδιού για τον Δεκέμβριο 2023.

Δηλαδή ένα ζευγάρι με 2 παιδιά και εισόδημα μεταξύ 6.000-10.000 ευρώ θα λάβει από 84 ευρώ που είναι τώρα, επιπλέον 126 ευρώ, συνολικά 210 ευρώ.

Δείτε τον πίνακα: