Πού ψηφίζω 2023 στο gov.gr – Άλλαξε το εκλογικό κέντρο

0
24866
ekloges 2023
Δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023

Δες στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ «πού ψηφίζω 2023» στο gov.gr αν άλλαξες εκλογικό κέντρο μετά την αίτηση για ετεροδημότη για τις εκλογές 2023.

Εκλογές 2023: Για ποιους άλλαξε το εκλογικό κέντρο

Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση ετεροδημότη, ώστε να ψηφίσουν στον τόπο, όπου διαμένουν και όχι στον τόπο, όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, μπορούν να δουν μέσω της ειδικής εφαρμογής του ypes.gr στο gov.gr αν έχουν εγκρίνει την αίτησή τους.

Ετεροδημότες: Πού βλέπουν πού ψηφίζουν το 2023

Για να δουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες θα πρέπει αρχικά να ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ, έπειτα θα πρέπει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία.

  • Επώνυμο, (ολογράφως)
  • Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
  • Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),

Εναλλακτικά, μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Όσοι μπαίνουν θα δουν στο κάτω μέρος, μετά τα στοιχεία που εμφανίζονται, με έντονα γράμματα τον Δήμο, όπου ψηφίζουν για τις εκλογές 2023.

Εκλογές 2023: Ποιες αιτήσεις κόπηκαν

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ανανεωθεί και περιλαμβάνουν αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο gov.gr μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, έκτοτε, από την 1η Μαρτίου και μετά δεν έχουν καταμετρηθεί οι αιτήσεις.

Έτσι αν έχετε κάνει αίτηση πρόσφατα, θα πρέπει να μεταβείτε στον Δήμο, όπου έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα για να ψηφίσετε.

Εκλογές 2023: Πού θα δουν πού ψηφίζουν όσοι δεν είναι ετεροδημότες

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια για τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν στον Δήμο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα σχολεία, όπου θα ψηφίσουν, παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα.

Μπορεί να ακυρωθεί η αίτηση ετεροδημότη;

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής.

Η ακύρωση της εγγραφής γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διαγραφής εκλογέα.

Ωστόσο, εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση ψηφίζουν στις εκλογές αυτές σαν ετεροδημότες.

Δηλαδή, πλέον, και να υποβάλετε διαγραφή, την 21η Μαΐου θα ψηφίσετε κανονικά ως ετεροδημότης στον τόπο διαμονής.

Τι κάνω αν δω ότι υπάρχει λάθος;

Σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η.