Πού ψηφίζω 2023 στις 25 Ιουνίου – Οι αλλαγές στο gov

0
8562
pou psifizo 2023
Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Υπάρχει περίπτωση στις δεύτερες εκλογές του 2023, στις 25 Ιουνίου, το εκλογικό τμήμα σας να έχει αλλάξει. Όμως, στο «Πού ψηφίζω 2023» θα μπορείτε να δείτε ποιο είναι το εκλογικό σας τμήμα, δηλαδή, το σχολείο στο οποίο θα ψηφίσετε.

Ο λόγος για τις αλλαγές που μπορεί να έχουν γίνει στα εκλογικά κέντρα ανά την περιφέρεια είναι πως καθώς οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023 δίνουν το μάθημα των Αγγλικών, μερικά Λύκεια, μπορεί να μην έχουν γίνει εκλογικά κέντρα.

Έτσι, θα πρέπει την ημέρα των εκλογών να μπείτε στο «Πού ψηφίζω 2023» και να δείτε αν ψηφίζετε στο ίδιο εκλογικό τμήμα ή όχι.

Πού ψηφίζω 2023: Δείτε το εκλογικό κέντρο στο gov

Θα μπείτε στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ στο gov.gr, θα βάλετε τα στοιχεία σας και θα σας ανοίξει μία ειδική καρτέλα, όπου γράφει το εκλογικό κέντρο, δηλαδή, το σχολείο, που θα ψηφίσετε, καθώς και έναν χάρτη που δίνει το ακριβές στίγμα του σχολείου σας.

Δύο τρόποι για να δείτε το σχολείο σας μέσω του «Μάθε πού ψηφίζεις 2023»

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

  1. Βάζετε απλά τον εκλογικό σας αριθμό και το Επώνυμό σας.
  2. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο εκλογικός σας αριθμός, τότε βάζετε τα παρακάτω στοιχεία:
  • Επώνυμο, ολογράφως
  • Όνομα, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Όνομα μητέρας, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Όνομα πατέρα, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Χρονολογία γέννησης π.χ 1988

Πού θα δούμε αποτελέσματα – Ο ιστότοπος ekloges.ypes.gr

Εκτός από τα κανάλια, που θα έχουν συνεχή ροή με τα αποτελέσματα, θα μπορείτε να δείτε εύκολα και γρήγορα από τον υπολογιστή σας, τα αποτελέσματα για τις εκλογές 2023, μέσω του ekloges.ypes.gr του υπ. Εσωτερικών.

Αρχικά πατήστε ΕΔΩ

Στη συνέχεια, θα πατάτε ανά νομό και θα βλέπετε τα αποτελέσματα.

Τι θα γίνει αν δεν ψηφίσετεΟι ποινές

Τι προβλέπει ο νόμος για όσους δεν καταφέρουν να πάνε στο εκλογικό κέντρο να ρίξουν τη ψήφο τους.

Υπενθυμίζεται πως η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012.

Για όσους δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012 ο νόμος ορίζει επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Πού ψηφίζω 2023: Ισχύουν τα παλιά ψηφοδέλτια;

Όχι. Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα ψηφίσετε με νέα ψηφοδέλτια. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια της 21ης Μαΐου 2023 είναι άκυρα.