Εφορευτική επιτροπή 2023: Τρόποι για να «γλιτώσεις»

0
1503
eforeutiki epitropi 2023
Τι θα γίνει αν δεν πας εφορευτική επιτροπή 2023

Εφορευτική επιτροπή 2023: Σε κάλεσαν εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές 2023 στις 25 Ιουνίου, παρακάτω θα δεις ποιες είναι οι υποχρεώσεις σου και τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που δεν μπορείς να είσαι εκεί, την Κυριακή.

Αρχικά, το ΦΕΚ ορίζει πως είναι αδίκημα αν κάποιος είναι εφορευτική επιτροπή και δεν πάει, ενώ ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει το δικαίωμα να προσαγάγει τα μέλη που δεν έχουν πάει.

Διαβάστε επίσης: Πού ψηφίζω 2023 στις 25 Ιουνίου – Οι αλλαγές στο gov

Υποχρεώση η εφορευτική επιτροπή 2023

Αρχικά, να πούμε πως όπως και η ψήφος στις εκλογές 2023 έτσι, και η συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική.

Άρα αν λάβετε το χαρτί που σας καλεί στην εφορευτική επιτροπή θα πρέπει να πάτε.

Τα μέλη προκύπτουν έπειτα από κλήρωση.

Για να είναι κάποιος στην εφορευτική απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει απολυτήριο λυκείου και να μην είναι πάνω από 65 χρονών.

Όσοι κληρωθούν να αναλάβουν τον ρόλο, ειδοποιούνται για τον διορισμό τους τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την ψηφοφορία με ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από:

  • τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο,
  • τον γραμματέα,
  • τέσσερα μέλη, που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Τι θα συμβει αν δεν πάω στην εφορευτική επιτροπή 2023

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, η μη προσέλευση του μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα. Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του μέλους της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό τμήμα.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει από την ΕΛΑΣ την ανεύρεση του μέλους στην διεύθυνση κατοικίας του και να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων).

Αν αυτός αρνηθεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή της Αστυνομίας.

Πώς γλιτώνεις την εφορευτική επιτροπή 2023

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου κάποιος δεν μπορεί να πάει στην εφορευτική επιτροπή. Ωστόσο θα πρέπει να έχει κάποιο δικαιολογητικό για την απουσία του.

Θα πρέπει να έχει κάποιο από τα παρακάτω:

  • Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
  • Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη
  • Ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Τι γίνεται αν δεν έχεις πάρει χαρτί για την εφορευτική;

Έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι είχαν κληρωθεί να είναι μέλη των εφορευτικών, ωστόσο για κάποιους λόγους δεν ενημερώθηκαν ποτέ, καθώς το χαρτί δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους και ενώ πήγαν να ψηφίσουν, έμαθαν πως θα πρέπει να μείνουν για τη διαδικασία.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μαρκάρουν στις λίστες τα ονόματα των μελών στους εκλογικούς καταλόγους και μόλις αυτοί πηγαίνουν να ψηφίσουν, ενημερώνονται πως είναι στην εφορευτική επιτροπή και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης. Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει καλείται η αστυνομία.

Τι ισχύει για την άδεια

Η συμμετοχή εργαζόμενου ως μέλους σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, αποτελεί εκτέλεση υποχρεωτικού εκ του νόμου καθήκοντος, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας και ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για τον μισθό.

Περαιτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του και κατά την επομένη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για τον μισθό.