Αλλάζει η ώρα 2024 την Κυριακή: Μπροστά ή πίσω το ρολόι

0
317
allazei i wra allagi wras 2024
Πότε αλλάζει η ώρα 2024

Μόλις η ώρα αλλάξει στη θερινή είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι. Πότε, όμως, αλλάζει η ώρα για το 2024 και γιατί για ακόμα μία χρονιά δεν διαλέξαμε είτε τη θερινή είτε την χειμερινή.

Αν και τόσο χρόνια ακούμε πως οι χώρες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε χειμερινή ή θερινή και δεν θα αλλάξουν ξανά.

Όμως ακόμα περιμένουμε να ανακοινωθεί το τελεσίγραφο και η Ελλάδα να επιλέξει.

Ποια Κυριακή αλλάζει η ώρα 2024: Πότε πάμε στη θερινή;

Ολοταχώς για τον μήνα που η ώρα θα αλλάξει, θα μυρίσει η Άνοιξη και οι διακοπές του καλοκαιριού θα είναι λίγο πιο κοντά.

Όπως κάθε χρόνο, η αλλαγή από τη χειμερινή στη θερινή γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (βράδυ Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής).

Για το 2024 αυτό θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 3 τα ξημερώματα.

Αλλαγή ώρας 2024: Μπροστά ή πίσω τα ρολόγια μας;

Εδώ δεν θα σταθούμε τυχεροί, μιας και θα χάσουμε μία ώρα. Βέβαια, η αλλαγή αυτή θα μας χαρίσει μία έξτρα ημέρα με ήλιο. Οπότε κερδισμένοι θα είμαστε.

Όταν πάει 3 τα ξημερώματα, τότε ρολόγια μας πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 4.

Γιατί η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willet) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αρχικά εφαρμόστηκε από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Πότε αλλάζει ξανά η ώρα το 2024

Η επόμενη φορά που θα αλλάξει η ώρα είναι τον Οκτώβριο του 2024.

Θα πάμε στη χειμερινή και πάλι στις 3 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας, αυτή τη φορά, μία ώρα πίσω.

Έρχεται νέα Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά 2024

Η επόμενη Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά θα είναι πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα την Κυριακή των Βαΐων που πέφτει στις 28 Απριλίου 2024.

Όλες οι Κυριακές του 2024 με ανοιχτά μαγαζιά

  • Κυριακή των Βαΐων στις 28 Απριλίου 2024
  • Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων
  • Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα που πέφτει 15 Δεκεμβρίου
  • Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα που πέφτει 22 Δεκεμβρίου 2024
  • Η τελευταία Κυριακή του έτους που φέτος θα είναι η 29η Δεκεμβρίου 2024

Ωστόσο, από το 2023 ξεκίνησε και μια ακόμα Κυριακή αμέσως μετά τη Black Friday που φέτος είναι στις 29 Νοεμβρίου. Επομένως, η αμέσως επόμενη Κυριακή θα είναι την 1η του Δεκεμβρίου.