Πότε αλλάζει η ώρα 2024: Σύγχυση! Πότε πάμε σε θερινή

0
293
allagi wras 2024 allazei h wra therini wra
Πότε η αλλαγή της ώρας 2024

Πότε αλλάζει η ώρα 2024: Ακόμη μία χρονιά που επικρατεί σύγχυση με την αλλαγή της ώρας 2024, αφού η απόφαση της Ευρώπης για κατάργησή της βρίσκεται ακόμα στο «ντουλάπι».

Αν και τόσο χρόνια ακούμε πως οι χώρες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε χειμερινή ή θερινή και δεν θα αλλάξουν ξανά.

Όμως ακόμα περιμένουμε να ανακοινωθεί το τελεσίγραφο και η Ελλάδα να επιλέξει. Μέχρι τότε όμως πάμε με τα παλιά δεδομένα και την αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο. Μία τον Οκτώβριο και μία τον Μάρτιο.

Οδεύουμε ολοταχώς προ την πρώτη αλλαγή της ώρας για το 2024.

Πότε η αλλαγή της ώρας για το 2024

Από τις μέρες με τη νύχτα να διαρκεί περισσότερο, πάμε στις μέρες που θα λάμπει ο ήλιος για περισσότερες ημέρες. Πάμε, λοιπόν, να γυρίσουμε τα ρολόγια μας στη θερινή ώρα.

Υπενθυμίζεται, πως όταν πάει 3 τα ξημερώματα, τότε ρολόγια μας πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 4.

Για το 2024, αυτό θα το κάνουμε την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 3 τα ξημερώματα. Δηλαδή το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Γιατί η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willet) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αρχικά εφαρμόστηκε από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Τα πλεονεκτήματα της θερινής ώρας

Οι υποστηρικτές της θερινής ώρας γενικά υποστηρίζουν ότι εξοικονομεί ενέργεια, προωθεί την υπαίθρια δραστηριότητα τα καλοκαιρινά βράδια και είναι, επομένως, ευεργετική για τη σωματική και ψυχολογική υγεία, μειώνει τα τροχαία ατυχήματα, μειώνει το έγκλημα και λειτουργεί θετικά για τις επιχειρήσεις.

Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι η πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι ξεκάθαρη, ότι η θερινή ώρα αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, όπως είναι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, ότι μπορεί να διαταράξει τις πρωινές δραστηριότητες και ότι η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές το χρόνο προκαλεί οικονομική και κοινωνική αναστάτωση και ακυρώνει τυχόν οφέλη. Οι αγρότες τείνουν γενικά να αντιτίθενται στη θερινή ώρα.

Η συνεχής αλλαγή της ώρας είναι επιζήμια για την υγεία και τη διάθεση, αφού επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό.