Τουρισμός για Όλους 2023: Ο λόγος που δεν ανοίγει για αίτηση

0
23024
tourismos gia olous 2023 aitisi voucher govgr
Πότε η αίτηση για το Τουρισμός για Όλους 2023

Τι γίνεται τελικά με το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους 2023, γιατί αργεί τόσο να ανοίξει η αίτηση στο gov.gr για φθηνές διακοπές.

Αρχικά, είχαν πει ότι ο Τουρισμός για Όλους 2023 θα άνοιγε αμέσως μετα τα αποτελέσματα του προγράμματος Κοινωνικός Τουρισμός 2023, όμως κάτι τέτοιο όχι απλά δεν έγινε, αλλά έχει και τεράστια καθυστέρηση. Κοντεύει σχεδόν Αύγουστος και κανένας αρμόδιος δεν αναφέρει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για άνοιγμα της πλατφόρμας για αίτηση.

Γιατί δεν ανοίγει ο Τουρισμός για Όλους 2023

Ένας από τους λόγους, ίσως και ο βασικός που το πρόγραμμα δεν ανοίγει ακόμα για αιτήσεις, παρότι τελειώνει το καλοκαίρι, είναι πως οι Αρχές εξετάζουν τρόπους ώστε το επίδομα των 150 ευρώ να αυξηθεί και τα κριτήρια να περιλαμβάνουν ακόμη περισσότερους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Mega, το voucher των 150 ευρώ θα πάει 200 ευρώ και για τα ΑΜΕΑ που είναι 200 ευρώ να αυξηθεί στα 400 ευρώ.

Επίσης, το υπ. Τουρισμού εξετάζει αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι, αλλά και να δώσει προτεραιότητα στις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πότε θα ανοίξει ο Τουρισμός για Όλους 2023

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως θα ανοίξει σύντομα στο vouchers.gov.gr , χωρίς κανένας αρμόδιος να δίνει την ακριβή ημερομηνία.

Δύσκολο να ανοίξει πριν τις αρχές Αυγούστου.

Πότε η κλήρωση και τα αποτελέσματα

Συνήθως, τα αποτελέσματα για τους δικαιούχους του voucher για φθηνότερες διακοπές βγαίνουν μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας για αίτηση.

Τα αποτελέσματα θα μπορείτε να τα δείτε στο vouchers.gov.gr/tourism4all – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Τουρισμός για Όλους 2023 – Τα εισοδηματικά κριτήρια

Αίτηση για το Πρόγραμμα υποβάλλουν όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 16.000€ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000€, ποσό που προσαυξανόταν για κάθε παιδί.

Συγκεκριμένα:

 ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ & ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
(ΕΓΓΑΜΟΙ + ΜΕΛΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ€16.000€28.000
ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ€17.500€29.500
ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ€19.000€31.000
ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ€21.000€33.000
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ€26.000€38.000

ΕΔΩ η αίτηση στο gov.gr για το Τουρισμός για όλους 2023

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε αίτηση. Οι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία κάνουν μέσω του gov.gr. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούν να πάνε στο ΚΕΠ της γειτονιάς τους.

Πέρυσι η πλατφόρμα vouchers.gov.gr άνοιξε σταδιακά με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ, ενώ ακολούθησαν μερικές ημέρες, όπου μπορούσαν να κάνουν όλοι αίτηση.

Κάτι παρόμοιο θα γίνει και φέτος, μόνο που μένουν να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες.

Για αίτηση ΠΑΤΗΣΤΕ εδω

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο μέλλον.

Όταν ανοίξει πρέπει να κάνετε τα εξής:

Αρχικά θα σας ζητήσοουν τους κωδικούς Taxisnet για την είσοδό σας.

  • Καταχωρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας και, ειδικότερα, το e-mail και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τα οποία, στη συνέχεια, πιστοποιείτε.
  • Δηλώνετε ότι δεν έχετε επιλεγεί ως δικαιούχος – ωφελούμενος στο πλαίσιο άλλου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ή πρόγραμμα τος ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού που υλοποιείται κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα προγράμματα αυτά αναφέρονται ρητά στην πλατφόρμα.
  • Δηλώνετε ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.
  • Καταχωρείτε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής σας, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, και αιτείστε την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.

Αν πάτε στα ΚΕΠ θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής στοιχεία:

 τα προσωπικά σας στοιχεία, ΑΦΜ, κωδικοί Taxisnet, email αριθμό τηλεφώνου κλπ.

Πώς θα εξαργυρώσετε την ψηφιακή κάρτα

Κάθε άυλη ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα εξαργυρώνεται είτε εφάπαξ στο ίδιο τουριστικό κατάλυμα είτε τμηματικά σε διαδοχικά τουριστικά καταλύματα, αναλόγως του διαθέσιμου υπολοίπου της, όποια χρονική στιγμή επιθυμεί ο δικαιούχος.

Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στο Πρόγραμμα και ενεργοποίησης της άυλης προπληρωμένης κάρτας μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε τύπος κινητού τηλεφώνου.

Από τη στιγμή όμως που ενεργοποιείται η άυλη προπληρωμένη κάρτα, για να χρησιμοποιηθεί σε τερματικό POS, θα πρέπει να έχει συνδεθεί σε υπηρεσίες Apple Pay ή Google Pay και να χρησιμοποιείται από smartphone που υποστηρίζει συναλλαγές NFC.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με υποβολή των στοιχείων της σε κατάλληλους διαδικτυακούς τόπους παρόχων διαμονής ακόμη και άνευ χρήσης τεχνολογίας NFC.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε κινητό μπορεί να εισαχθεί για τη διενέργεια συναλλαγών, μόνο μία άυλη χρεωστική κάρτα!

Γενικές ερωτήσεις για το πρόγραμμα

Μπορούσε να υποβάλει αίτηση κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά;

Ναι, εφόσον πληρούνταν τα εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον κάθε μέλος είχε δικούς του κωδικούς στο Taxisnet και υπέβαλε φορολογική δήλωση.  

Έπρεπε να ήμουν ήδη ή να γινόμουν πελάτης Alpha Bank ή VivaWallet, για να συμμετάσχω στο Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους »;

Κατηγορηματικά όχι! Η υποβολή αίτησης στο Πρόγραμμα, ούτε προϋπέθετε ούτε είχε ως συνέπεια να είναι κάποιος πελάτης των ανωτέρω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων;

Στο τρέχον Πρόγραμμα έχει υπάρξει -για πρώτη φορά- ειδική πρόβλεψη, ώστε οι πάροχοι να αποζημιώνονται άμεσα, μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας του δικαιούχου, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων πληρώνονται την ίδια στιγμή και, ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώσουν την επιταγή τους πιο εύκολα, ακόμη και εντός της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Θα περιλαμβάνονται ως πάροχοι και τα τουριστικά γραφεία;

Παρά την σχετική πρόθεση και προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού, δεν κατέστη δυνατόν τα τουριστικά γραφεία να περιληφθούν στους παρόχους, σε αυτή τη φάση του Προγράμματος, λόγω ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων και ενωσιακού δικαίου, τα οποία ήδη στην παλαιότερη εκδοχή του Προγράμματος είχαν προξενήσει σημαντικά ζητήματα εξαργύρωσης και πληρωμής τόσο στους δικαιούχους, όσο και στα ίδια τα γραφεία. Εξετάζεται η δυνατότητα ενός συμπληρωματικού σκέλους του Προγράμματος για τα  τουριστικά γραφεία, με χαρακτηριστικά που να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του, προς όφελος όλων.

Τα ποσά είναι ακατάσχετα;

Ναι, τα ποσά είναι ακατάσχετα, ασυμψήφιστα και αφορολόγητα τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τους παρόχους.

Καλύπτονται δαπάνες μετακίνησης, όπως ακτοπλοϊκά εισιτήρια;

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2023» καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής. Δεν καλύπτονται τοπικές μετακινήσεις, ούτε δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.