Τιμολόγιο ρεύματος: Επίσημο! Αυτό συμφέρει – Δεν είναι το πράσινο

0
835
timologio reumatos prasino mple dei
Ποιο τιμολόγιο ρεύματος συμφέρει τελικά;

Λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη αλλαγή στο τιμολόγιο ρεύματος και την επιλογή ενός χρώματος, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αναζητούν ποιο είναι το τιμολόγιο που τους συμφέρει τελικά.

Υπάρχουν τέσσερα χρώματα: το μπλε, το πράσινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί.

Εάν δεν επιλέξετε ποιο χρώμα θέλετε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τότε αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα πάτε στο πράσινο τιμολόγιο, που είναι ημι-σταθερό και ημι – κυμαινόμενο.

Έκπληξη: Αυτό το τιμολόγιο ρεύματος συμφέρειΔείτε το χρώμα

Και ενώ επικρατεί μπέρδεμα σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος και ποιο πραγματικά συμφέρει να επιλέξετε, οι περισσότεροι, όπως αναφέρουν, θα πάνε προς το πράσινο τιμολόγιο. Το προνόμοιο αυτού του τιμολογίου, σύμφωνα με τον υπ. Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη είναι πως έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να αξιολογεί και να συγκρίνει ομοειδή τιμολόγια μεταξύ των προμηθευτών της αγοράς.

Ωστόσο, ο Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ έφερε την ανατροπή.

Όπως είπε αρχικά το τιμολόγιο που θα συμφέρει είναι το κίτρινο.

Το σκεπτικό του για αυτή την πρόταση είναι το εξής:«Ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια, κι αν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές αγοράς ενέργειας, τότε πάμε σε άλλο τύπο τιμολογίου, ίσως το πράσινο ή το μπλε».

Και συνέχισε λέγοντας πως προς το παρόν τα δεδομένα είναι υπερ του κίτρινου τιμολογίου:

«Αυτή τη στιγμή είναι ήπια και χωρίς εκπλήξεις η ενεργειακή αγορά, τουλάχιστον προς το παρόν με το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια και τη μεγαβατώρα του φυσικού αερίου, κάτω από τα 50 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελεγχόμενο. Αν έχουμε και έναν ήπιο σχετικά χειμώνα ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια.»

Τι ισχύει με το κίτρινο τιμολόγιο;

Στο κίτρινο υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και περιλαμβάνει, κυμαινόμενη χρέωση με τιμή την οποία θα μαθαίνεις κάθε τέλος του μήνα και μπορείς να αλλάζεις πάροχο χωρίς να υπάρχει πέναλτι αν έχεις εξοφλήσει.

Στο κίτρινο τιμολόγιο η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος και η έκθεση είναι 100% στη χρηματιστηριακή διακύμναση της αγοράς ενέργειας. Αυτό θα υπολογίζεται στο τέλος του μήνα κατανάλωσης.

Ποιους συμφέρει το μπλε τιμολόγιο ρεύματος

Όπως τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδεις, ένα τυπικό ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει τον μήνα 400 έως 500 κιλοβατώρες.

Αν ξοδεύει κάποιος λιγότερες από 400 κιλοβατώρες, θα πας στο μπλε τιμολόγιο.

«Tο ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή δεν είναι μόνο οι καταναλώσεις. Είναι το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για ένα χρόνο, δηλαδή να μην παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, να θέλει ένα σταθερό, οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο. Στο μπλε θα υπάρχει πέναλτι αποχώρησης. Θα έχει τιμή χρέωσης κιλοβατώρας που ξεκινάει από τα 26 λεπτά, ενώ το κινούμενο μέρος μπορεί να ξεκινάει από τα 12 λεπτά», πρόσθεσε

Όλα όσα αλλάζουν στο τιμολόγιο ρεύματος

Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται κάθε πρώτη του μήνα.

Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.

Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης.

Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.

Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους -σε ευδιάκριτο σημείο- και να κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η.1.2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.

Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2024.