Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος τιμές: Συμφέρει; Αυτή είναι η αλήθεια

0
976
timologio reumatos 2023 dei prasino timologio reumatos
Συμφέρει το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Αλαλούμ για χιλιάδες καταναλωτές ρεύματος τα χρωματιστά τιμολόγια που θα πρέπει να επιλέξουν. Υπενθυμίζεται πως μιλάμε για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, το πορτοκαλί, το μπλε και το κίτρινο.

Πλέον τα νέα τιμολόγια ρεύματος θα ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2024 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν ποιο από όλα θέλουν. Αν δεν επιλέξουν τότε αυτόματα θα πέσουν στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος.

Υπάρχει ένας αστερίσκος για όσους έχουν ενεργές συμβάσεις που ήταν σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων της ενεργειακής κρίσης και οι οποίες ξεπαγώνουν στα τέλη του έτους Αυτοί θα έχουν το περιθώριο έως την 31 Ιανουαρίου  του 2024 να δηλώσουν εάν θα παραμείνουν στο πράσινο τιμολόγιο και θα διατηρήσουν τις χρεώσεις αυτές.

Τι σημαίνει το κάθε χρώμα τιμολογίου ρεύματος

Για να επιλέξει κανείς το «χρώμα» του τιμολογίου ρεύματος θα πρέπει να ξέρει αναλυτικά τι σημαίνει το κάθε χρώμα.

Επιγραμματικά:

Σταθερό: μπλε,

Κυμαινόμενο: κίτρινο,

Δυναμικό: πορτοκαλί,

Ειδικό: πράσινο,

Συμφέρει το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος;

Από την 1/12 όλοι οι πάροχοι ρεύματος είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα «καλάθι» των τιμολογίων τους που θα προσφέρουν από αρχές του 2024, περίοδο κατά την οποία η αγορά επανέρχεται στο καθεστώς των χρεώσεων προ κρίσης. 

Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή δεν επιλέξουν κάποιο τιμολόγιο χρωματιστό θα πάνε αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος. Προσοχή! Το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ενιαίο για όλους τους παρόχους

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πει σχετικά με το πράσινο τιμολόγιο πως θα είναι ένα τιμολόγιο επιλογής των καταναλωτών γιατί θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να αξιολογεί και να συγκρίνει ομοειδή τιμολόγια μεταξύ των προμηθευτών της αγοράς.

Εδώ όμως έρχονται και οι ανησυχίες με στελέχη πάντως του κλάδου προμήθειας να τονίζουν πως οι εταιρείες πειραματίζονται σε υψηλές τιμές στο νέο τιμολόγιο προκειμένου να αποθαρρύνουν τους πελάτες του στην λύση του ενιαίου τιμολογίου που έχει επιβληθεί με νόμο και δημιουργεί ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον στην αγορά ηλεκτρισμού. Στην «τσιμπημένη» τιμή αποδίδεται το ρίσκο της πρόβλεψης καθώς η τιμή της κιλοβατώρας θα βγαίνει κάθε 1 μήνα.

Πολλοί καταναλωτές αν δουν την τιμή του πράσινο τιμολογίου δεν αποκλείεται να αλλάξουν το τιμολόγιο τους από τον Ιανουάριο μαζικά.

Όλα όσα αλλάζουν στο τιμολόγιο ρεύματος

Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται κάθε πρώτη του μήνα.

Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.

Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης.

Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.

Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους -σε ευδιάκριτο σημείο- και να κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η.1.2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.

Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2024.