Πότε ανοίγει το allazothermosifona.gov.gr για αίτηση

0
1189
allazothermosifona.gov.gr aitisi iliakos thermosifonas
Πότε τελειώνουν οι αιτήσεις στο allazothermosifona.gov.gr

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει τελικά με το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και την αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr.

Το πρόγραμμα για αλλαγή ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακού έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, όμως οι αιτήσεις πάνε όλο και πιο πίσω. Αρχικά το υπ. Ενέργειας ανέφερε πως η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr θα ανοίξει πριν από το Πάσχα. Το Πάσχα όμως πέρασε και «φως» δεν είδαν οι ενδιαφερόμενοι.

Τα δεδομένα ανατράπηκαν και το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» άλλαξε ημερομηνία έναρξης.

Νέα ημερομηνία για αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr

Πηγές από το υπουργείο αναφέρουν πως η πλατφόρμα (προς το παρόν δεν είναι ενεργή) θα ανοίξει για αίτηση μέσα στον Μάιο.

Το αν υπάρξει ξανά ανατροπή και καθυστερήσει λόγω εκλογών κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα νοικοκυριά χρειάζονταν τον ηλιακό θερμοσίφωνα από τον χειμώνα εξαιτίας της ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος.

Η καθυστέρηση, μάλιστα, έκανε ακόμη ένα κακό. Άφησε περιθώριο στους εμπόρους να αυξήσουν τις τιμές λόγω του προγράμματος. Επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν πως φοβούνται πως θα υπάρξει υπερκοστολόγηση υλικών και υπηρεσιών με αποτέλεσμα η επιδότηση για ηλιακό να πέσει.

Πόση η επιδότηση του θερμοσίφωνα

Η επιδότηση φτάνει έως και 60%

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τα κριτήρια για να πάρετε 60% επιδότηση.

Οδηγίες για αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr

Μόλις ανακοινώσουν το άνοιγμα της πλατφόρμας, θα μπείτε και με κάποια δικαιολογητικά θα κάνετε την αίτηση για την επιδότηση αγοράς.

Η διαδικασία για την αίτηση είναι απλή.

Θα πρέπει να βάλετε τα εξής στοιχεία:

  • Κωδικούς Taxisnet
  • ΑΦΜ
  • Δήλωση Ε1 για το 2021

Παράλληλα θα πρέπει να βάλετε τα εξής 4 στοιχεία:

  1. τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,

2. ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),

3. την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,

4. ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Παίρνουν την επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα ΜΟΝΟ όσοι οικιακοί καταναλωτές έχουν στο σπίτι τους (όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και θέλουν να τον αλλάξουν με ηλιακό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις θα υποβάλλουν μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

  • Να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του.
  • Να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ » σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Βασική προϋπόθεση στο allazothermosifona.gov.gr

Όπως και στο πρόγραμμα αλλάζω συσκευή, έτσι και σε αυτό η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε ήδη στο σπίτι σας, είτε αυτό είναι η κύρια κατοικία είτε η εξοχική, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αν όλα τα κριτήρια είναι εντάξει, τότε θα πάρετε μέσω αίτησης επιδότηση (voucher) για να αλλάξετε τον ενεργοβόρο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με τον ηλιακό.

Ακόμη ένας σημαντικός όρος που αναφέρεται στον οδηγό είναι πως ο παλιός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των σαράντα (40) λίτρων.

Δείτε ΕΔΩ πώς θα κατεβάσετε το voucher στο κινητό σας

Ποιοι κόβονται από την επιδότηση

Δεν θα πάρουν την επιδότηση όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.

Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δεν δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.