Επίδομα ρεύματος 2024: Πότε η έκπτωση σε λογαριασμό ρεύματος

0
540
epidoma reumatos 2023 aitisi myθερμανση αιτηση
Πότε η πληρωμή για το επίδομα ρεύματος 2024

Ο κύκλος των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος 2024 έκλεισε στις 5 Φεβρουαρίου. Επόμενο βήμα είναι η πληρωμή του επιδόματος, δηλαδή η έκπτωση που θα δουν οι δικαιούχοι στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Καθώς η πλατφόρμα στο MyΘέρμανση έκλεισε, η ΑΑΔΕ ξεκινά ελέγχους στις αιτήσεις. Το έργο της πάντως φαίνεται να είναι εύκολο, μιας και το 1/3 των δικαιούχων έκανε αίτηση, οι υπόλοιποι γύρισαν την πλάτη.

Από εκεί και πέρα όταν η ΑΑΔΕ ολοκληρώσει τον έλεγχο στις αιτήσεις, θα στείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του θα τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε ο καθένας εφαρμόσει την επιδότηση στους λογαριασμού ρευμάτος.

Το επίδομα ρεύματος 2024, κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και θα μπει ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο από 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Η επόμενη κίνηση των δικαιούχων για το επίδομα ρεύματος 2024

Έπειτα οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να καταχωρήσουν στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος

αριθμός του λογαριασμού ρεύματος,

το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού,

τον ΑΦΜ και την επωνυμία του προμηθευτή,

το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός,

ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση

και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος.

Μπορεί η έκπτωση να μην εμφανιστεί στον επόμενο λογαριασμό δηλαδή του Απριλίου, αλλά να εμφανιστεί στου Μαίου. Αναμένονται ανακοινώσεις.

Το επίδομα υπολογίζεται ανάλογα με την περιοχή που μένετε, όπως και το επίδομα θέρμανσης.

Επίδομα ρεύματος 2024: Οι δικαιούχοι

Την έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό δικαιούνται φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Για αυτόν τον σκοπό αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μίας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

ΠΡΟΣΟΧΉ! Αν κάποιος έχει λάβει το επίδομα θέρμανσης δεν δικαιούται το επίδομα ρεύματος.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα κριτήρια.