Κουπόνια για ηλεκτρικές συσκευές: Πώς θα πάρεις επιδότηση

0
567
koupon ilektriki siskeui
Κουπόνι για επισκευή ηλεκτρικης συσκευής

Μετά το «Αλλάζω συσκευή», το πρόγραμμα που προωθούσε η κυβέρνηση για την αντικατάσταση συσκευών, έρχεται ένα νέο πρόγραμμα σε λίγο καιρό, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως διαβάζουμε στον Τύπο, η ΕΕ προχώρησε στη θέσπιση μίας οδηγίας που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επισκευάζουν τις υπάρχουσες ηλεκτρικές συσκευές, γλιτώνοντας έτσι χρήματα από την αγορά μίας νέας συσκευής. Το όφελος θα είναι και οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό.

Μόλις το πρόγραμμα θεσπιστεί, θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να επισκευάσουν τη συσκευή που έχει χαλάσει με επιδότηση, ακόμη και αν έχει λήξει η εγγύηση.

Μόλις εγκριθεί η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για ποιες συσκευές θα δίνεται κουπόνι

  • Επέκταση της νόμιμης εγγύησης: Καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις συσκευές τους μέσα στη νόμιμη εγγύηση θα έχουν δικαίωμα για επέκταση της εγγύησης κατά ένα έτος αν επιλέξουν την επισκευή του προϊόντος.
  • Διασφάλιση επισκευής μετά τη λήξη της εγγύησης: Μετά τη λήξη της εγγύησης, οι καταναλωτές θα μπορούν να ζητήσουν επισκευή των συσκευών τους με πιο εύκολο και φθηνότερο τρόπο, ειδικά για συσκευές τεχνικώς επισκευάσιμες (τάμπλετ, smartphones, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων κ.ά).
  • Διαφάνεια και πρόσβαση σε ανταλλακτικά: Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες επισκευής και τις τιμές τους για τις πιο συνηθισμένες εργασίες.
  • Δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας επισκευών: Μια ενιαία πλατφόρμα θα διευκολύνει τους καταναλωτές να βρίσκουν επισκευαστές και υπηρεσίες επισκευής σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον ένα μέτρο που θα προωθεί την επισκευή, όπως εκπτωτικά κουπόνια για επισκευές, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους.

Αναμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις.

Επίδομα ρεύματος 2024: Πότε η έκπτωση σε λογαριασμό ρεύματος

Ο κύκλος των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος 2024 έκλεισε στις 5 Φεβρουαρίου. Επόμενο βήμα είναι η πληρωμή του επιδόματος, δηλαδή η έκπτωση που θα δουν οι δικαιούχοι στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Καθώς η πλατφόρμα στο MyΘέρμανση έκλεισε, η ΑΑΔΕ ξεκινά ελέγχους στις αιτήσεις. Το έργο της πάντως φαίνεται να είναι εύκολο, μιας και το 1/3 των δικαιούχων έκανε αίτηση, οι υπόλοιποι γύρισαν την πλάτη.

Από εκεί και πέρα όταν η ΑΑΔΕ ολοκληρώσει τον έλεγχο στις αιτήσεις, θα στείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του θα τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε ο καθένας εφαρμόσει την επιδότηση στους λογαριασμού ρευμάτος.

Το επίδομα ρεύματος 2024, κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και θα μπει ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο από 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.