Επίδομα ανεργίας 2023 -2024: Τεράστια αλλαγή στην πληρωμή

0
983
epidoma anergias plirwmi anergoi
Δυσάρεστα νέα για το επίδομα ανεργίας και την πληρωμή του

Μία τεράστια αλλαγή στο επίδομα ανεργίας για το 2024 φαίνεται πως έρχεται από το υπ. Οικονομικών. Συγκεκριμένα, χιλιάδες άνεργοι θα πρέπει να ξεχάσουν εντελώς τον τρόπο που γινότααν η πληρωμή.

Επίδομα ανεργίας: Όλες οι αλλαγές στην πληρωμή

Αυτό που επιθυμεί το υπ. Οικονομικών είναι πλέον από το 2024 το επίδομα ανεργίας, όπως και μία σειρά από άλλα επιδόματα, πλέον να πληρώνονται σε προπληρωμένη κάρτα. Δηλαδή, να καταργήσουν τα λεφτά στην τράπεζα.

Στην ουσία να γίνει ένα επίδομα ανεργίας pass, το οποίο θα λειτουργεί όπως το market pass και fuel pass. Η κάρτα των ανέργων θα φορτίζεται και θα μπορούν με αυτή να κάνουν αγορές στα καταστήματα μέσω POS.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί το 2024 στη Βουλή και θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.

Πόσο είναι το επίδομα ανεργίας

Από την 1η Απριλίου 2023 το ημερήσιο επίδομα ανέρχεται στα 19,17 ευρώ και το μηνιαίο επίδομα ανεργίας στα 479,61.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΚΟΙΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ 
Απαιτούμενες Ημέρες Εργασίας κατά το 14μηνο (πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών)ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ125-1495 μήνες150-1796 μήνες180-2198 μήνες220-24910 μήνες250 και άνω12 μήνες210 και συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας12 μήνες

Τέλος τα μετρητά και για το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ

Όρια θα μπουν και στο επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ. Συγκεκριμένα αναμένεται να μπει και αυτό στο σύστημα προπληρωμένης κάρτας.

Με τη νέα αλλαγή, οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τούς χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός ευρώ, αφού δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ετησίως τα 40.000 ευρώ. Από το 2024, τέλος, ο πολίτης τρίτης χώρας θα απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Δώρο Χριστουγέννων 200 ευρώ σε συνταξιούχους: Η πληρωμή

Μποναμάς Χριστουγέννων για χιλιάδες συνταξιούχους, που θα λάβουν επίδομα από 100 έως 200 ευρώ αυτά τα Χριστούγεννα.

Πρόκειται για έκτακτη ενίσχυση, σαν αυτή που είχε δοθεί πέρυσι τον Μάρτιο, σε συνταξιούχους που πληρούν κάποια κριτήρια.

Αφορά 750.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά.

Οι δικαιούχοι του έκτακτου δώρου έως 200 ευρώ

Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν 100 ευρώ, ποιοι 150 ευρώ και ποιοι 200 ευρώ.

Αναλυτικότερα, δικαιούχοι είναι 750.000 περίπου συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ).

Δώρο χριστουγέννων 2023 σε συνταξιούχους: Τα ποσά

• Όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα πάρουν 200 ευρώ,

• Όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα πάρουν 150 ευρώ,

• Όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα πάρουν 100 ευρώ.

Πότε η πληρωμή του χριστουγεννιάτικου επιδόματος

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πληρωμή πριν τα Χριστούγεννα. Σίγουρα πριν έρθει η 25η Δεκεμβρίου, όπως γίνεται παραδοσιακά με τα επιδόματα.

Επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024 με αίτηση εδώ: Οδηγίες

Τον Οκτώβριο θα ανοίξει το επίδομα θέρμανσης 2023 στο myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για αίτηση, με τα καύσιμα να παίρνουν «φωτιά».

Θα υπάρξουν μικρές αλλαγές φέτος στο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή του πετρελαίου να είναι αυξημένη στα 1,40 με 1,50 από το 1,20 που ήταν πέρυσι.

Υπολογίζεται πως το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης ήταν από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή. Όσοι δεν έβαλαν πέρσι φυσικό αέριο και γύρισαν σε πετρέλαιο πήραν διπλό επίδομα έως 1.600 ευρώ. Όμως, το διπλό επίδομα που δόθηκε πέρσι είναι βέβαιο ότι θα καταργηθεί, αφού η τιμή στο φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Οδηγίες για αίτηση στο MyΘέρμανση

Η αίτηση θα γίνει στο myΘέρμανση. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

Μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
  • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
  • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Σημειώνεται πως η διασταύρωση των παραστατικών αγοράς γίνεται αυτόματα για όσους καταναλώνετε πετρέλαιο.

Ακόμα και αν επιλέξετε να μπείτε στο gov.gr για να κάνετε αίτηση, η εφαρμογή θα σας ανακατευθύνθει στην ΑΑΔΕ και το myθερμανση.