Νέο Market Pass 3 για όλους πριν τα Χριστούγεννα

0
637
market pass 2 plirwmi
Τα δεδομένα για την πληρωμή του Market Pass

Τα μισόλογα του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερών σε συνέντευξή του στον Alpha περί «πάτου του βαρελιού» πυροδώτησε τα σενάρια για νέο κύκλο του Market Pass για τους μήνες Νοέμβριος – Δεκέμβριος.

Συγκεκριμένα είπε «Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού αυτοί οι συμπολίτες μας που δεν έχουν απόθεμα ή καμία άλλη δυνατότητα στήριξης να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του προϋπολογισμού, για να δούμε ένα μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για να τους βοηθήσουμε…».

Αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο – πέρα από τη νέα ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα – ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη δεν διαψεύδουν το ενδεχόμενο να δώσουν και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο το Market Pass σε όλους ή σε κοινωνικά ευάλωτους. Όλα θα κριθούν βλέποντας το τελικό πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Δεν αποκλείεται ένας ενδεχόμενος νέος γύρος, να έχει τα κριτήρια της επιταγής ακρίβειας, που πήγε πρόπερσι σε πολύ χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ούτω καθεξής.

Πότε η επόμενη πληρωμή του Market Pass 2

Σε πρώτη φάση τα λεφτά του Market Pass 2 μπήκαν έως τις αρχές Οκτωβρίου στους πολίτες που είχαν υποβάλει αίτηση κατά το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Τώρα πάμε για την τελευταία πληρωμή τον Νοέμβριο.

  • Αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023.
  • Δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η νέα πληρωμή του Market Pass 2 θα γίνει μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Market Pass 2: Ποιοι το παίρνουν Νοέμβριο – Δεκέμβριο διπλάσιο

Υπενθυμίζεται πως το market pass 2 πήρε ήδη παράταση για άλλους δύο μήνες και συγκεκριμένα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για δύο μόνο περιοχές.

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία και τον Έβρο που έχουν γνωρίσει τεράστιες καταστροφές.

Μάλιστα για αυτούς το ποσό θα είναι διπλάσιο.

Βήμα βήμα η αίτηση για Market Pass 2

Όσοι χρειαστεί να κάνουν αίτηση στο gov.gr θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς για το TAXISNet. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Θα συμπληρώσουν:

  • τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου
  • και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

Στη συνέχεια διαλέγουν τον τρόπο πίστωσης των χρημάτων.

Έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

Αν επιλέξετε κατάθεση στην ΤΡΑΠΕΖΑ, θα πρέπει να βάλετε το IBAN από ενεργό λογαριασμό Τραπέζης.

Την ίδια διαδικασία μπορείτε να την κάνετε και στα ΚΕΠ.

Προσοχή! Αν δεν διαθέτετε smartphone με NFC, δεν θα λάβετε την κάρτα στο κινητό και μπορεί να χάσετε το επίδομα.

Market Pass 2: Αναλυτικά τα κριτήρια

α. Κριτήρια εισοδήματος

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την ενίσχυση, εφόσον το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2022, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται σε έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή ευρισκόμενο εν διαστάσει και είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας το εισόδημα αυτό καθορίζεται σε έως είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022, όπως έχει εμπρόθεσμα κατά περίπτωση υποβληθεί.

β. Κριτήρια ακίνητης περιουσίας

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.