Λαζαράκια 2024: Η πιο εύκολη συνταγή χωρίς μαγιά

0
599
lazarakia sintagi
Η πιο εύκολη συνταγή για λαζαράκια

Το Σάββατο του Λαζάρου δεν νοείται χωρίς λαζαράκια. Εμείς σας έχουμε την πιο εύκολη συνταγή χωρίς μαγιά για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Για το 2024 το Σάββατο του Λαζάρου πέφτει στις 27 Απριλίου και την ημέρα εκείνη τα νοικοκυριά κάνουν τα λαζαράκια, τα παραδοσιακά κουλουράκια που αναπαριστούν το σώμα του Λαζάρου, ο οποίος αναστήθηκε εκείνη την ημέρα.

Μπορεί τα λαζαράκια να έχουν τις ρίζες τους στις Κυκλάδες, ωστόσο πρόκειται για μια πατροπαράδοτη συνταγή που φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς σας έχουμε την πιο εύκολη και γευστική συνταγή, χωρίς μαγιά και με λίγα μόνο υλικά.

Αν και η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με μαγιά, υπάρχει και η δυνατότητα να την αντικαταστήσετε με λίγο μπέικιν πάουντερ, για να έχετε ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα που θυμίζει κουλουράκια και όχι ψωμάκια.

Τα υλικά για τα λαζαράκια χωρίς μαγιά

  • ½ ποτήρι σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • ½ ποτήρι νερό, χλυαρό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 5 ποτήρια αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Ένα κουταλάκι τριμμένη κανέλα και γαρύφαλλο
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Μερικά καρφάκια γαρύφαλλο (για τα μάτια)

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. σουσάμι
  • 500 γρ. σταφίδες
  • 500 γρ. καρύδια, αμύγδαλα ή ότι άλλο ξηρό καρπό προτιματε

Η εκτέλεση της συνταγής

  • Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, μέχρι να λιώσει το μείγμα.
  • Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, ώστε να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, που όμως δεν κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε και το αλάτι.
  • Πλάθουμε μικρά κυκλακια, τοποθετούμε στη μέση λίγα από τα καρύδια, τις σταφίδες και το σουσάμι.
  • Τυλίγουμε σαν ρολό τη ζύμη μας, έτσι ώστε στο εσωτερικό να βρίσκεται η γέμιση.
  • Πλάθουμε χεράκια με τη ζύμη. Τα χεράκια είναι μακρόστενα και μικρά. Τα τοποθετούμε χιαστί στο μπροστινό μέρος από τα λαζαράκια μας. Επίσης πλάθουμε λεπτά κυκλάκια τα οποία τα βάζουμε πάνω στο κεφάλι για κάλυμμα. Τέλος, καρφώνουμε 2 γαρύφαλλο σε κάθε λαζαράκι για τα μάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα λαζαράκια.

Εναλλακτική συνταγή με μαγιά για λαζαράκια. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δείτε πώς θα τα κατασκευάσετε