Αυτός είναι ο οικισμός παγίδα – θανάτου της Αθήνας!

0
786
oikismos athina
Ο οικισμος παγίδα θανάτου της Αττικής

Ποιος είναι ο οικισμός της Αττικής που προκαλεί φόβο για επανάληψη της τραγωδίας στο Μάτι με τους 102 νεκρούς από την πυρκαγιά.

Πρόκειται για έναν οικισμό λαβύρινθο στη Ραφήνα, όπου υπάρχουν πάνω από 220 νοικοκυριά. Αποτελεί «παγίδα θανάτου», αλλά έχει λάβει… επιχορήγηση από την ευρωπαϊκή ένωση.

Η κάμερα από το drone του Up Stories δείχνει ξεκάθαρα την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό Μελτέμι, ένα μέρος που στην όψη του γεννά φόβους για το τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στο Μάτι…

«Είδα εικόνες που θα με στοιχειώνουν για πάντα», αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο, η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Εικόνες που θα έπρεπε να στοιχειώνουν όλους σε αυτή τη χώρα. Και σήμερα 5 χρόνια μετά τα συναισθήματά μου είναι πραγματικά πολύ μπερδεμένα. Θυμός, απελπισία, προβληματισμός, μα πάνω από όλα τρόμος. Τρόμος μην ζήσουμε ξανά τα ίδια τραγικά γεγονότα τα οποία τελικά από θαύμα και μόνο δεν έχουμε ζήσει.

Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να πιστεύω πως σε αυτή τη χώρα όλοι από θαύμα ζούμε. Γιατί μόνο εκ θαύματος ο «Οικισμός Μελτέμι» δεν έχει μετατραπεί μέχρι σήμερα στην απόλυτη παγίδα θανάτου.

Το Μελτέμι όσο και αν φαίνεται απίστευτο έχει λάβει και επιχορήγηση από την ευρωπαϊκή ένωση και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon 2020 ως ένα οικολογικό χωριό.

Το Μελτέμι συστήνεται ως ένα στρατόπεδο διακοπών κοντά στην Αθήνα, ανήκει στην πόλη της Ραφήνας, το δεύτερο λιμάνι της Αθήνας. Έχει 220 νοικοκυριά και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα δοκιμαστικό πεδίο για λειτουργίες που σχετίζονται με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσιμων δικτύων.

Βάσει τον όσων αναφέρονται στο πρόγραμμα Horizon 2020 είναι ένα «έξυπνο χωριό» στην Ευρώπη. Το έργο αυτό έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 646184″.

Μετά τρία χρόνια απ’ την χρηματοδότηση του έργου, ακόμα και συνεταιριστές του συλλόγου «Μελτέμι», από αξιόπιστες πληροφορίες μας, δεν γνώριζαν τίποτα, πολύ περισσότερο φυσικά οι πολίτες του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει η έκταση που φιλοξενεί την κατασκήνωση αρχικά των εταιρειών πετρελαίου.

«Τι κατέγραψε το drone»

Μια τεράστια έκταση πευκοδάσους, μόλις 5χλμ μακριά από το Μάτι, με εκατοντάδες κατοικίες που όχι απλά τα δέντρα ακουμπάνε τις στέγες των σπιτιών, αλλά σε πολλά σημεία κυριολεκτικά τα σκεπάζουν ενώ οι πευκοβελόνες σε κάποιες από τις στέγες έχουν σχηματίσει ένα παχύ στρώμα.

Ο απόλυτος λαβύρινθος με μοναδική είσοδο και έξοδο μια στενή πύλη 3 μέτρων και ένας δρόμος στενός να οδηγεί σε αυτή που δεν χωράνε 2 οχήματα με αντίθετη πορεία.

Μονάχα μια έξοδο προς την θάλασσα για περίπτωση εκκένωσης, που όμως για να την βρεις πρέπει να είσαι μυημένος στην περιοχή, και από εκεί και πέρα το απόλυτο χάος με περιφράξεις που δεν σε αφήνουν να ξεφύγεις προς την θάλασσα είτε με “ιδιόκτητες σκάλες” μέσα από αυλές σπιτιών, που φυσικά δεν έχει πρόσβαση ο καθένας.

Δεν θα είμαστε άδικοι. Ναι και δεξαμενές νερού είδαμε και πυροσβεστικές φωλιές επίσης. Όμως σε περίπτωση πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο σημείο πιστέψτε με, ούτε η πυροσβεστική θα καταφέρει να έχει πρόσβαση, καθώς ο δρόμος είναι πολύ στενός και αυτοί που θα φεύγουν θα έχουν κλείσει τον δρόμο. Και με τέτοια πυκνή δόμηση και τόσο πυκνό δάσος ο χρόνος θα είναι ελάχιστος για όλους.

Ξέρω κάποιοι θα πουν πως τους «άναψα φωτιές» με αυτό το βίντεο, όμως αυτές οι «φωτιές» δεν απειλούν ανθρώπινες ζωές. Πάρτε όλοι τα μέτρα σας αμέσως πριν να ζήσουμε ακόμα ένα Μάτι η κάτι πολύ χειρότερο».

Δείτε το βίντεο του Up Stories