Το πιο φθηνό πράσινο τιμολόγιο ρεύματος – Τιμές για ΔΕΗ

0
1411
timologio reumatos prasino mple dei
Ποιο τιμολόγιο ρεύματος συμφέρει τελικά;

Από 1η Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια ρεύματος έκαναν ποδαρικό, με τους καταναλωτές να είναι ακόμα μπερδεμένοι σχετικά με το πιο συμφέρει τελικά. Ήδη πολλοί πάροχοι έχουν κάνει τις ανακοινώσεις για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος (θα ολοκληρωθούν εντός της ημέρας), ενώ η ΔΕΗ ανακοίνωσε και το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος.

Για το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο μπήκαν όσοι δεν επίλεξαν, οι τιμές των παρόχων θα ανακοινώνονται κάθε 1η του εκάστοστε μήνα. Για τον Ιανουάριο επειδή η 1η του μήνα ήταν αργία, μερικοί πάροχοι έκαναν τις ανακοινώσεις τη δεύτερη ημέρα.

Το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε και τις τιμές για το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος

Ποιο είναι το πιο φθηνό πράσινο τιμολόγιο ρεύματος – Αυτός είναι ο πάροχος

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων το πιο φθηνό πράσινο τιμολόγιο ρεύματος το έχει η ΔΕΗ.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έκανε πρεμιέρα από την 1/1/2024 στα 13,63 λεπτά/KWh ως 500 κιλοβατώρες.

Η παραπάνω τιμή είναι για κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες, ενώ στην περίπτωση που ξεπερνιούνται ισχύει τιμή 14,59 λεπτά.

Αντίστοιχα, η τελική τιμή νύχτας είναι στα 11,55 λεπτά.

Volton

Η Τελική Τιμή του Ειδικού Τιμολογίου Volton διαμορφώνεται σε 14,41 λεπτά/KWh συνυπολογίζοντας αρχική έκπτωση 20% και έκπτωση συνέπειας 20%.

Για νέες αιτήσεις στο πρόγραμμα Ειδικό Τιμολόγιο Volton που θα πραγματοποιηθούν μέχρι 6 Ιανουαρίου 2024, προσφέρεται δώρο ο πρώτος μήνας (έως 500kWh για οικιακές και έως 1.000kWh για επαγγελματικές παροχές Γ21) και 50€ για αγορές στα Public.

 Elpedison

Η Elpedison προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 17,06 λεπτά/KWh.

Φυσικό Αέριο 

H Φυσικό Αέριο ανακοίνωσε τιμή στο πράσινο τιμολόγιο στα 14,2.

Πού θα συγκρίνετε τις τιμές των τιμολογίων ρεύματος;

Πατώντας ΕΔΩ θα μπορείτε να δείτε όλες τις τιμές των παρόχων.

Η τιμή στο κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος

Η ΔΕΗ προχώρησε σε ανακοίνωση των τελικών τιμών για τον Ιανουάριο και του προϊόντος της myHome 4All. Το myHome 4All εντάσσεται στα κίτρινα τιμολόγια (δηλαδή είναι κυμαινόμενο).

Για τον Ιανουάριο, η χρέωση ημέρας στο συγκεκριμένο προϊόν είναι 12,653 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες.

Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση είναι 17,133 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα χρεωθούν με την αυξημένη τιμή μόνο για την κατανάλωση που θα ξεπεράσει τις 500 kWh. Επίσης, για τους πελάτες που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση νύχτας είναι 10,573 λεπτά ανά kWh.

Τα χαρακτηριστικά του μπλε, πράσινου, κίτρινου, πορτοκαλί τιμολογίου ρεύματος

Ας δούμε επιγραμματικά τι ισχύει για κάθε χρώμα τιμολογίου.

  • Σταθερά (μπλε) είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  • Κυμαινόμενα (κίτρινα), είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και ii. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.
  • Δυναμικά (πορτοκαλί), τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
  • Το ειδικό τιμολόγιο με πράσινη σήμανση έχει κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους παρόχους. Βασικά του πλεονεκτήματα είναι πως η τελική τιμή θα είναι γνωστή την 1η ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, καθώς και ότι θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των παρόχων, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.

Κι όμως το μπλε τιμολόγιο ρεύματος συμφέρει πολλούς – Οι λόγοι

Η τιμή του μπλε τιμολογίου θα είναι σταθερή για ένα χρόνο και θα έχει ρήτρα για όποιον θέλει να φύγει.

Ήδη αρκετοί πάροχοι έχουν ανακοινώσει την τιμή από 1η Ιανουαρίου.

Ας δούμε τις τιμές:

  • Η ΔΕΗ προσφέρει το μπλε συμβόλαιο στα 17,9 λεπτά/KWh. Η νυκτερινή χρέωση στο μπλε είναι 16,6 λεπτά. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες ενώ ισχύει έκπτωση 2% με την ενεργοποίηση πάγιας τραπεζικής εντολής. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.
  • Η Ήρων προσφέρει το δικό της μπλε τιμολόγιο στα 22 λεπτά με πάγιο 10 ευρώ.
  • Η Protergia πωλεί στα 35 λεπτά το μπλε τιμολόγιο με πάγιο 10 ευρώ για περίοδο 12 μηνών.
  • Η ΖΕΝΙΘ έχει τιμή στα 18 λεπτά για το μπλε με πάγιο 5 ευρώ.
  • Η ΕΛΙΝ προσφέρει το μπλε στα 22,5 λεπτά με πάγιο 2,5 ευρώ

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης ανέφερε στην ΕΡΤ σχετικά με το μπλε τιμολόγιο πως συμφέρει όσους καταναλώνουν λίγες κιλοβατώρες. Π.χ σε ένα εξοχικό.

Ανέφερε:

«Το μπλε τιμολόγιο, που θα έχει την ακριβότερη τιμή χρέωσης, μπορεί να το πάρει κάποιος καταναλωτής που έχει λίγες κιλοβατώρες, κάτω από 200 κιλοβατώρες ή έχει ένα εξοχικό που το επισκέπτεται μία στο τόσο. Καταναλωτές δηλαδή οι οποίοι δεν έχουν ούτε την όρεξη ούτε τη διάθεση, ούτε τη δεξιότητα ούτε την ικανότητα να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς τιμολογίου. Έχουν έναν σταθερό οικονομικό οικογενειακό προγραμματισμό και θέλουν το κεφάλι τους ήσυχο»

Στην ερώτηση αν κάποιος με 300- 350 κιλοβατώρες το μήνα, μπορεί να επιλέξει το μπλε, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης απάντησε τα εξής:

«Tο ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή δεν είναι μόνο οι καταναλώσεις. Είναι το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για ένα χρόνο, δηλαδή να μην παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, να θέλει ένα σταθερό, οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο. Στο μπλε θα υπάρχει πέναλτι αποχώρησης. Θα έχει τιμή χρέωσης κιλοβατώρας που ξεκινάει από τα 26 λεπτά, ενώ το κινούμενο μέρος μπορεί να ξεκινάει από τα 12 λεπτά».