Τεράστια αλλαγή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι ισχύει με πληρωμή

0
551
opekepe plirwmi
Προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σήμερα έγινε γνωστό ο υπ. Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε από τη διοίκηση την παραίτησή της.

Αφορμή για αυτή την εξέλιξη ήταν τα λάθη που φέρεται να έγιναν στην τελευταία πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αποζημιώσεις των αγροτών.

Όμως ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αντίθετη άποψη και δεν παραιτείται. Τα υπόλοιπα, ωστόσο, μέλη του Συμβουλίου προχώρησαν στην παραίτησή τους.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, τόνισε στην ΕΡΤ ότι δεν έχει παραιτηθεί και ούτε πρόκειται. Δεν είναι πολιτικά τοποθετημένος -όπως είπε-, αλλά έχει διοριστεί βάσει ΑΣΕΠ για μία τριετία, έως το 2025, ενώ δεν έχει στα χέρια του καμία επιστολή με την οποία ζητείται η παραίτησή του, καθώς και οι λόγοι γι’ αυτήν.

Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στη Βουλή είπε για τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «Δεδομένων των λαθών που έγιναν στην προχθεσινή πληρωμή (της βασικής ενίσχυσης) ζητήθηκαν οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Μάλιστα, ο φάκελος του ΟΠΕΚΕΠΕ θα σταλεί στον εισαγγελέα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «κινδυνεύει η εθνική πιστοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε και στην απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αν τελικά αλλάξει ολόκληρη η διοίκηση δεν υπάρχει κάποια άμεση αλλαγή στις πληρωμές

Νέο Market Pass 3 για όλους πριν τα Χριστούγεννα

Τα μισόλογα του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερών σε συνέντευξή του στον Alpha περί «πάτου του βαρελιού» πυροδώτησε τα σενάρια για νέο κύκλο του Market Pass για τους μήνες Νοέμβριος – Δεκέμβριος.

Συγκεκριμένα είπε «Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού αυτοί οι συμπολίτες μας που δεν έχουν απόθεμα ή καμία άλλη δυνατότητα στήριξης να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του προϋπολογισμού, για να δούμε ένα μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για να τους βοηθήσουμε…».

Αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο – πέρα από τη νέα ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα – ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη δεν διαψεύδουν το ενδεχόμενο να δώσουν και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο το Market Pass σε όλους ή σε κοινωνικά ευάλωτους. Όλα θα κριθούν βλέποντας το τελικό πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Δεν αποκλείεται ένας ενδεχόμενος νέος γύρος, να έχει τα κριτήρια της επιταγής ακρίβειας, που πήγε πρόπερσι σε πολύ χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ούτω καθεξής.

Πότε η επόμενη πληρωμή του Market Pass 2

Σε πρώτη φάση τα λεφτά του Market Pass 2 μπήκαν έως τις αρχές Οκτωβρίου στους πολίτες που είχαν υποβάλει αίτηση κατά το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Τώρα πάμε για την τελευταία πληρωμή τον Νοέμβριο.

  • Αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023.
  • Δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η νέα πληρωμή του Market Pass 2 θα γίνει μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Market Pass 2: Ποιοι το παίρνουν Νοέμβριο – Δεκέμβριο διπλάσιο

Υπενθυμίζεται πως το market pass 2 πήρε ήδη παράταση για άλλους δύο μήνες και συγκεκριμένα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για δύο μόνο περιοχές.

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία και τον Έβρο που έχουν γνωρίσει τεράστιες καταστροφές.

Μάλιστα για αυτούς το ποσό θα είναι διπλάσιο.