Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος – «Κόλπα» για φθηνό ρεύμα

0
868
timologio reumatos 2023 prasino times
Οι τιμές για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Ένα… μπάχαλο επικρατεί γύρω από τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύουν από 1η Ιανουαρίου και το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μίας και υπολογίζεται ότι το 70% των πελατών θα καταλήξει σε αυτό.

Ήδη οι πάροχοι έχουν ανακοινώσει κάποιες τιμές για τα χρωματιστά τιμολόγια, οι οποίες όμως δεν έχουν «κλειδώσει» για τον Ιανουάριο 2024.

Πάντως η πιο χαμηλή τιμή φαίνεται να είναι της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται πως όποιος καταναλωτής δεν επιλέξει μεταξύ του μπλε, πορτοκαλί, κίτρινου και πράσινου τιμολογίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, θα καταλήξει αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο. Δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν μπορεί στο μέλλον να αλλάξει «χρώμα».

Παράλληλα και καθώς η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τα τιμολόγια ρεύματος είναι μεγάλη, ο ΙΝΚΑ έχει εκδώσει κάποιες οδηγίες για να μην πιαστείτε θύματα.

Τιμολόγιο ρεύματος: Τι σημαίνει το κάθε χρώμα αναλυτικά

Το πιο σημαντικό από όλα είναι πριν κάνετε την επιλογή να μάθετε τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το κάθε χρώμα τιμολογίου.

Μπλε τιμολόγιο

Σταθερό τιμολόγιο, με σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Πράσινο τιμολόγιο

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Πορτοκαλί τιμολόγιο

 Τα δυναμικά τιμολόγια περιλαμβάνονται εκείνα των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη «έξυπνου» μετρητή.

Κίτρινο τιμολόγιο

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προσωρινές τιμές για όλα τα τιμολόγια ρεύματος

Πέντε εταιρείες παρουσίασαν τις τιμές τους, οι οποίες όμως, φέρουν μεγάλες αποκλίσεις.

ΔΕΗ

Στα 16 λεπτά/KWh διαμορφώνεται η βασική τιμή για το πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο της ΔΕΗ Γ1/Γ1Ν για τον Ιανουάριο. Η χρέωση είναι 16 λεπτά για κατανάλωση έως 500 KWh και στα 17,2 για κατανάλωση άνω των 500 KWh. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά.

Με την έκπτωση 20% η τιμή του πράσινου τιμολογίου φτάνει τα 12,8 λεπτά στη χαμηλή κατανάλωση, στα 13,76 λεπτά άνω των 500 KWh και στα 10,32 λεπτά για τη νύχτα.

Το πάγιο είναι 5 ευρώ/μήνα.

NRG

Η NRG έχει βασική τιμή χρέωσης στο πράσινο τιμολόγιο στα 19 λεπτά δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 11,5 λεπτά με έκπτωση.

Protergia

Η Protergia έχει βασική τιμή στο πράσινο τιμολόγιο στα 22 λεπτά δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 14 με την έκπτωση.

Volton

Το πράσινο τιμολόγιο της Volton έχει τιμή βάσης στα 15,5 λεπτά που με τις δύο εκπτώσεις (αρχική και έκπτωση συνέπειας) διαμορφώνεται σε 9,92 λεπτά.

We Energy

Η We Energy έχει βασική χρέωση στα 13 λεπτά.

Ήρων

Στα 11,5 λεπτά είναι η βασική χρέωση της Ήρων.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραπάνω τιμές είναι οι βασικές τιμές χρέωσης που θα διαμορφώσουν στις αρχές του Ιανουαρίου την τελική τιμή χρέωσης του καταναλωτή με βάση την εξίσωση που λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Δεν θα είναι οι τελικές δηλαδή τιμές.

«Κόλπα» για να μην πέσετε θύματα και πληρώσετε παραπάνω

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΝΚΑ εάν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει και εάν λήξει ή έχει ήδη λήξει αυτομάτως θα τον εντάξουν στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο.

  • Θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που επιλέξουν να είναι ο λογαριασμός τους ένχαρτος, δηλαδή να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο.
  • Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή οι πάροχοι είναι η έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.
  • Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να αφορά έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα. Εδώ με τη δυνατότητα του κυμαινόμενου τιμολογίου οποιεσδήποτε παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι σου εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή τιμή, δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.
  • Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφετε ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με QWcode. Εκεί θα μπορεί να ελέγχετε η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου. Επομένως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής. Καλό είναι να είμαστε σε αναγνωρισμένες εταιρίες, γιατί δεν έχει να κάνει με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με τις γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρει ένας πάροχος, όπως είναι η ενημέρωση και η προστασία του πελάτη