Ποιοι γλιτώνουν 50 ευρώ από τη φορολογική δήλωση 2024

0
824
forologiki dilwsi 2024
Τι ισχύει για τη φορολογική δήλωση 2024

Αλλαγές στη φετινή φορολογική δήλωση 2024 για 1 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι θα γλιτώσουν και χρόνο αλλά και χρήμα για την υποβολή της.

Πάμε να δούμε τα βασικά στοιχεία για τη φορολογική δήλωση.

Πότε ανοίγει η φορολογική δήλωση 2024

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον χρόνο που θα ανοίξει η φορολογική δήλωση για φέτος. Όπως φαίνεται θα ανοίξουν όπως και πέρυσι προς τα τέλη Μαρτίου.

Ίσως μία μεγάλη αλλαγή για φέτος να είναι το κόψιμο της παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις, που όλα αυτά τα χρόνια δινόταν.

Ποιοι δεν χρειάζεται να… κάνουν φορολογική δήλωση 2024

Μία τεράστια αλλαγή στις φετινές δηλώσεις έρχεται για 1 εκατ. φορολογούμενους μισθωτούς και συνταξιούχους. Η ΑΑΔΕ δρομολογεί την αυτόματη συμπλήρωση της φορολογικής αίτησης.

Το μοναδικό που πρέπει να κάνουν είναι να δουν αν το έντυπο Ε1, που θα είναι έτοιμο από τη φορολογική διοίκηση και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να «τσεκάρουν» τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα και τα προσωπικά τους στοιχεία.

Εάν κάποιος δεν βρει λάθος, κενό ή κάποια παράλειψη, θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και αυτόματα θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός.

Εάν ο φορολογούμενος δεν κάνει κάποια ενέργεια, η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους κωδικούς του Ε1 για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει, δεν έχει καταγράψει και δεν έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ.

Γλιτώνουν 50 ευρώ…

Το καλό για αυτούς είναι πως δεν χρειάζεται να δώσουν τη δήλωση σε κάποιο λογιστή, άρα γλιτώνουν και ένα budget της τάξεως των 20 με 50 ευρώ.

Η ταχύτερη εκκαθάριση δήλωσης, δηλαδή θα ξέρετε αμέσως αν πρέπει να πληρώσετε ή όχι. Η δήλωσή σας θα είναι εμπρόθεσμη.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι – ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Ο φετινός λογαριασμός θα είναι μειωμένος κατά 325 ευρώ λόγω της μείωσης κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος (από 650 ευρώ σε 325 ευρώ), η οποία ισχύει για όλους τους επαγγελματίες. Στην περίπτωση που υπάρχει και υποκατάστημα κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ (το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ στα 300 ευρώ).

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις. Εως 1.000 ευρώ θα ξεφουσκώσει το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους για ένα τουλάχιστον τρίμηνο εντός του 2023. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα γλιτώσουν έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη μορφή και την έδρα της εταιρείας τους. Την ελάφρυνση δικαιούνται επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίοι αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Φορολογούμενοι με ανακαινίσεις κατοικιών. Οσοι πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας τους θα έχουν έκπτωση έως 1.600 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος. Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει για δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής κατοικίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2022 έως και το 2023, η φορο-έκπτωση φθάνει το 40% με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για εργασίες ύψους 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.600 ευρώ τον χρόνο. Η έκπτωση 40% για τη δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το 2023 κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Η έκπτωση για τις δαπάνες που έγιναν παρέχεται εφόσον ο ιδιοκτήτης είχε πληρώσει τα εργατικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Δημόσιοι υπάλληλοι με υπερωρίες. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έλαβαν μέσα στο 2023 πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες, επιχορηγήσεις και έκτακτα επιδόματα δεν θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης λόγω της κατάργησης του μέτρου. Δεδομένου ότι στις πρόσθετες και έκτακτες αποδοχές η εισφορά αλληλεγγύης δεν παρακρατείται κατά την καταβολή τους αλλά κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, τα ποσά που γλιτώνουν κυμαίνονται από 22 έως 176 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των έξτρα αποδοχών.