Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα 2023 – Τι δείχνουν τα Μερομήνια

0
1265

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον καιρό που θα κάνει το Πάσχα 2023. Τα Μερομήνια δείχνουν πως… θα είμαστε τυχεροί και φέτος, ακόμα και αν το Πάσχα είναι πιο νωρίς από πέρυσι.

Ο χειμώνας φέτος διήρκησε λίγες ημέρες, αφού ακόμα και τα Χριστούγεννα τα περάσαμε σχεδόν με 20 βαθμούς Κελσίου. Κάπως έτσι θα είναι και το Πάσχα.

Για φέτος το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και αν και είναι σχετικά νωρίς, ωστόσο, τα Μερομήνια, δείχνουν πολύ καλό καιρό.

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα 2023

Ο καιρός την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου – 1 με 7 Απριλίου

Ο Απρίλιος του 2023 αναμένεται σε γενικές γραμμές να είναι καλός και ανοιξιάτικος.

Ο καιρός τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου – 8 με 14 Απριλίου

Ο καιρός τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου συνεχίζει να είναι καλός με ελάχιστες βροχές. Ήλιος με λίγα σύννεφα και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες ● Καλός καιρός την Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου) στις 09.04.2023. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινάει τη Μεγάλη Δευτέρα 10.04.2023 θα έχει καλές καιρικές συνθήκες.

Ο καιρός την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου – 15 με 21 Απριλίου

Πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο (15.04.2023) ο καιρός θα είναι πολύ καλός με θερμοκρασία γύρω στους 20°C και ανέμους από 3 Bf έως 4 Bf. Θα κάνουμε Πάσχα (16.04.2023) με πολύ καλό καιρό.

Ο καιρός την τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου – 22 με 30 Απριλίου

Ο καιρός της τρίτης εβδομάδας τον Απρίλιο, θα παρουσιάζει μικρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις (12) δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου.

Δώρο Πάσχα 2023 – Πότε πληρώνεται, πόσα λεφτά είναι

Το Δώρο Πάσχα 2023 περιμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι και φέτος για να ανασάνουν οικονομικά και να κάνουν κάποιες απαραίτητες αγορές.

Άλλωστε το market Pass, όπως δόθηκε, έτσι εξανεμίστηκε στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα, που πουλούν είδη βασικών αναγκών.

Ημερομηνία πληρωμής Δώρο Πάσχα 2023

Για το 2023, το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου, άρα το Δώρο Πάσχα 2023 θα πληρωθεί έως τη Μ. Τετάρτη, δηλαδή, στις 12 Απριλίου.

Βέβαια, ο κάθε εργοδότης μπορεί να πληρώσει το Δώρο Πάσχα και νωρίτερα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν δεν καταβληθεί, τότε η επιχείρηση έρχεται αντιμέτωπη με πρόστιμο.

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα 2023

Το δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.

Υπενθυμίζεται πως στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα 2023

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Για Το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Ποιοι παίρνουν λιγότερο Δώρο Πάσχα

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πώς θα υπολογίσετε τα λεφτά που θα πάρτε το Πάσχα

Υπολογισμός του Δώρου

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.