Τι καιρό θα κάνει την Πρωτομαγιά – Τι λένε τα Μερομήνια 2023

0
12769
kairos prwtomagia 2023
Τα πρώτα στοιχεία για τον καιρό της Πρωτομαγιάς 2023

Πλησιάζει η Πρωτομαγιά 2023 και οι εκδρομείς αρχίζουν να αναρωτούνται τι καιρό θα κάνει. Πολλοί δε, συμβουλεύονται και τα Μερομήνια 2023, καθώς η επίσημη πρόγνωση αργεί ακόμα.

Ο καιρός από τα μέσα του Απριλίου δεν μας έχει συμπεριφερθεί και πολύ καλά, επιφυλάσσοντάς μας βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές ώρες.

Οι απόψεις αναφορικά με τον καιρό την Πρωτομαγιά 2023 διίστανται… προς το παρόν τουλάχιστον. Τα Μερομήνια έχουν καλά νέα για ένα τριήμερο ηλιόλουστο, ενώ οι μετεωρολόγοι – επιφυλακτικοί καθώς είναι ακόμα πολύ νωρίς – κάνουν λόγο για άστατο καιρό.

Μερομήνια 2023: Ο καιρός την Πρωτομαγιά

Σε αντίθεση με την εβδομάδα που διανύουμε, ο καιρός την Πρωτομαγιά θα είναι καλός, σύμφωνα πάντα με τα Μερομήνια.

Συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου έως τις 14 Μαΐου

«Πρωτομαγιά θα κάνουμε με λαμπερό ήλιο και θερμοκρασία έως 24°C. Γενικά, την πρώτη εβδομάδα (και τα μισά της δεύτερης), ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες (ίσως) κατά τόπους βροχές»

Για το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου τα Μερομήνια αναφέρουν πως: «Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές και έντονες μπόρες – καταιγίδες (κεραυνούς κλπ) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τα πρώτα στοιχεία για την Πρωτομαγιά

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, κ. Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο καιρός το επόμενο διάστημα και έως το τέλος του Απριλίου, λίγο δηλαδή πριν την αργία της Πρωτομαγιάς, θα είναι παρόμοιος με αυτής της εβδομάδας. Θα έχει δηλαδή και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τοπικές καταιγίδες.

Πώς πληρώνεται η Πρωτομαγιά 2023

Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε Υπουργού Απασχόλησης χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.
Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.